latinica  ћирилица
10/11/2021 |  12:06 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Најмлађи пацијент 2000. годиште; Већина хоспитализованих није вакцинисана (ВИДЕО)

Најмлађи пацијент на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзтетско-клиничког центра Републике Српске је 2000. годиште, изјавио је доктор Саша Драгић на конференцији за новинаре.
Доктори УКЦ-а Српске -
Доктори УКЦ-а Српске

Драгић је нагласио да је у посљедња 24 часа на овој клиници примљено седам пацијената млађе и средње животне доби и да су сви невакцинисани.

Најмлађи пацијент је дјевојка из Лопара која није вакцинисана, изјавила је докторка са Клинике за нехируршке гране УКЦ-а Српске Милка Јандрић.

Она напомиње да је пацијентица примљена у тешком стању.

- Лијечена је и у болници у Бијељини, а због тешког клиничког стања пребачена је код нас. Има и компликације и даље је у тешком стању. Налази се на једном облику респиратора - навела је Јандрићева.

Јандрићева је истакла да "ако се бори само петина становништва, који су вакцинисани, то није борба већ предаја".

На Интензивној њези су и двије породиље и њихово стање је тешко, рекла је Јандрићева.

- То су све пацијенти који не могу да дишу, који имају упалу плућа. Смртност је код нас висока, јер смо земља са ниском стопом вакцинисаних, тек 30 одсто - упозорила је Јандрићева.

Начелница Ургентног центра Славица Зељковић изјавила је да је само у посљедњих 10 дана прегледано 1.000 пацијената, и да је дошло до наглог скока обољелих.

- То су углавном невакцинисани пацијенти. Неки од њих по самом пријему захтјевају механичку вентилацију - рекла је Зељковићева.

Зељковићева је додала да сва питања која муче грађане у вези вакцинације могу добити од љекара и медицинског особља, а да одговоре не траже по друштвеним мрежама.

- Непросвећеност нашег народа доводи до тога да људи савјете траже на непримјереним мјестима. Молим грађане да вјерују љекарима - рекла је Зељковићева.

На Клиници интензивне медицине за нехируршке гране у Бањалуци хоспитализована су 42 животно угрожена пацијента, што у овом таласу представља највећи број критично обољелих, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.