latinica  ћирилица
10/11/2021 |  18:35 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Врата институција Српске затворена за Кристијана Шмита (ВИДЕО)

Кристијан Шмит боравио је данас у Бањалуци.
Кристијан Шмит испред УИО БиХ - Фото: РТРС
Кристијан Шмит испред УИО БиХФото: РТРС

Са њим, нико од званичника Републике Српске није разговарао.

Легитимитет високог представника, који није добио ни у Савјету безбједности, покушао је да тражи у институцијама БиХ, са сједиштем у Бањалуци.

Управо оним, које су предмет политичко-правне борбе Републике Српске за враћање одузетих надлежности.

У Бањалуку је као сваки други грађанин добродошао, порука је из Српске након његове посјете. Врата институција Републике Српске затворена су за Кристијана Шмита.

Тражио је састанак са предсједницом Републике Жељком Цвијановић, али се није десио, јер га Српска не признаје као високог представника.

Случајно или не, прва адреса Управа за индиректно опорезивање, једна од области у којој Српска тражи враћање надлежности.

О чему је иза затворених врата разговарано није познато.

Врата за новинаре била су затворена.

Иако је упорно игнорисао да одговори на питање новинара РТРС, да ли је састанак тражио и са неким другим лидерима у Бањалуци, Шмит је ипак рекао да се, иако га Република Српска не признаје као високог представника у БиХ, он тако осјећа.

Шмитово понашање стручњаци за међународно право називају аутистичним и игнорантским, а посјету заједничким институцијама називају очајним покушајем Шмита, да нађе неку рупу кроз коју би се провукао и легализовао статус високог представника у БиХ.

- Очекивати да ће га предсједница Српске примити након Савјета безбједности, након јасних ставова Републике Српске, је било сулудо. Оно што је очигледно овдје, је да посјета тачно одређеним институцијама - УИО и Агенцији за лијекове БИХ, које су предмет политичко правне борбе Српске за врађање надлежности, јесте била нека врста подршке тим заједничким институцијама у БиХ, гдје он хоће да каже да оне постоје и да су оне једино за њега легалне - истакао је Жељко Будимир,

Што је из ОХР-а и потврђено након Шмитових посјета - Управи за индиректно опорезивање БиХ, ИДЕИИ-Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ и Агенцији за лијекове БиХ. О отетим надлежностима Српској није желио да разговара - али јесте о најави Српске да ће формирати своју Агенцију за лијекове. И то цинично.

- Да ли мислите у Републици Српској постоје неке друге болести које нападају све друге, осим Бошњаке? Ја не мислим тако - рекао је Шмит.

Јавност је остала ускраћена и за информацију о чему је Шмит разговарао са директором Агенције за лијекове БиХ, Александром Золаком.

Али оно што је свима познато, јесте криза у вези са кисеоником, коју је Золакова агенција произвела.

За професора Жељка Будимира Шмитова посјета агенцији и ПДП-овом директору Александру Золаку није случајна, јер је Српска најавила да ће форимарати своју Агенцију.

- То је у надлежности Српске, и од ње се очекује да у социјалном и законском питању заштити своје грађане, да не смију да буду таоци сарајевске политике која диктира чак и такве одлуке као што је безбједност грађана Републике Српске - навео је Будимир.

Сада је од велике важности да у Републици Српкој сви схвате да политичко-правна борба за врађање дејтонских надлежности има свој уставни основ, те да Кристијан Шмит није изабран у складу са Уставом и међународним правом, и као такав никада неће бити прихваћен као политички актер у Српској и БиХ, закључио је Будимир.