latinica  ћирилица
11/11/2021 |  13:42 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Епидемија ковида 19 многе жене оставила без посла

Епидемија ковида 19 оставила је без посла велики број жена у БиХ, посебно у областима трговине, угоститељства и туризма, изјавила је замјеник директора Завода за запошљавање Републике Српске Гордана Латиновић.
Завод за запошљавање Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за запошљавање Републике СрпскеФото: РТРС

- Што се тиче истраживања тржишта рада кога је провео Завод за запошљавање Републике Српске у оквиру пројекта "Унапређење истраживања тржишта рада", кога финансира ЕУ, чињеница је да је велики број људи, а посебно жена остао без посла због посљедица епидемије вируса корона - изјавила је Латиновићева новинарима уочи почетка презентације резултата поменутог истраживања.

Што се тиче Завода за запошљавање Републике Српске и статистичких података, истиче она, на евиденцији се налази око 53 одсто запослених жена.

Према њеним ријечима, жене су највише запослене у прерађивачкој индустрији, образовању, услужним дјелатностима и области социјалне заштите.

- Да би жене у већој мјери добиле посао и биле запослене, требало би их додатно стимулисати за одређено предузетништво, поготово жене у руралном подручју, јер сматрамо да би их требало додатно едуковати и обучити за одређене облике предузетништва - поручује Латиновићева.

Она додаје да данас више не постоји класична подјела рада између жена и мушкараца, тим прије јер се показало да и жене могу обављати веома одговорне и сложене послове, за које су некада били предодређени само мушкарци.

- Данас су жене добри политичари, менаџери и стручњаци у многим економско-социјалним областима друштва - рекла је Латиновићева, која је данас била један од уводничара на представљању извјештаја "Жене на тржишту рада у БиХ" који је одржан у хотелу "Европа" у Сарајеву.

Агенција за рад и запошљавање БиХ, у сарадњи са пројектом "Унапређење истраживања тржишта рада", који финансира ЕУ, реализовала је извјештај који је креиран с циљем израде детаљне статистике о потребама тржишта рада, те заступљености жена на њему.

Извјештај је обухватио око 2.600 послодаваца, од којих се готово 80 одсто односи на мала предузећа на нивоу БиХ, а реализован је у сарадњи са заводима за запошљавање Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.