latinica  ћирилица
12/11/2021 |  13:27 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Антонић: Битка за враћање надлежности Српској вриједна ризика

Социлог Слободан Антонић сматра да борба за враћање надлежности Републици Српској може да, упркос свим ризицима које носи, донесе велике добитке, од којих би највећи могао да буде успостављање стабилности и равнотеже у Српској и БиХ.
Слободан Антонић (фото: facebookreporter.org) -
Слободан Антонић (фото: facebookreporter.org)

Антонић је истакао да би то требало да схвате и неке опозиционе странке у Српској које политичку битку за враћање надлежности посматрају као неки наводни авантуризам српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Ово питање јесте праћено великим ризицима, али су, са друге стране, могући добици велики и вредни су ризика. Зато би било добро да се око тога постигне минимални консенсуз - рекао је Антонић у Београду на данашњој трибини "Србија и Српска у промијењеним околностима".

Он је навео да сматра да је недостатак консензуса у Српској о овом питању велики проблем, који је, како је истакао, и забрињавајући и узнемирујући, поготово што Српска, без обзира на све опасности и замке, има шта да добије.

- Највећи добитак од враћања надлежности је успостављање уравнотежене позиције и стабилности у Српској и БиХ, што би био велики помак у односу на садашње стање, обележено тензијама и нестабилношћу - оцијенио је Антонић.

Он је изразио увјерење да је то у интересу Републике Српске и српског народа, те указао да би се тиме смањила зона конфликта која се стално шири од 2002. године, од када се увек изнова испостављају захтјеви, почевши од преузимања војног земљишта и касарни до питања уласка БиХ у НАТО.

Антонић је рекао да ни ризици нису мали, те да је један од њих повезан са позицијом САД као велике силе чија је репутација на глобалном нивоу почела да се круни.

Он је подсјетио да је о том ризику говорио професор Срђа Трифковић, помињући Тукидидову замку.

- То је ситуација у којој империја добије конкурента који јача, због чега се код ње јавља нервоза, па жели да покаже да има моћ на неком примеру. У конкретном случају, реч је о Америци, која ће после догађаја у Авганистану можда желети да поврати репутацију успешне империје негде где је у озбиљној премоћи, а то може бити Српска, односно БиХ - навео је Антонић.

Указујући на ризике, он је рекао да су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и политичка елита у Српској свјесни свих изазова.

- Верујем да ће они пажљиво вагати докле ће да иду у борби за враћање надлежности - оцијенио је Антонић.