latinica  ћирилица
12/11/2021 |  13:41 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Прослављено седам вијекова манастира Грачаница

Светом архијерејском литургијом коју је служио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије, данас је у манастиру Грачаница прослављено седам вјекова постојања ове српске светиње и од упокојења Светог краља Милутина.
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia / Sasa Micic) -
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia / Sasa Micic)

Литургију су саслуживали владике Јоаким и Кирил, те викарни епископ патријарха Јеротеј.

Владика Теодосије рекао је да 700 година траје молитва Свевишњем да сачува српски народ и ову светињу коју је саградио Свети краљ Милутин.

Према ријечима владике, манастир Грачаница најљепша задужбина Светог краља Милутина, као објекат, али и као извор духовне љепоте.

Владика је указао да се данас Свети краљ Милутин слави и у Бањској, Богородици Љевишкој, Трескавици и у Скопљу у Богородичнијој цркви у Сјеверној Македонији јер он није знао за границе, знао је да је Црква једна.

- И у Светој Гори и у Јерусалиму његовим благословом многи манастири су даривани и обновљени и зато би таквог краља многи народи пожељели, а ми као његови наследници смо поносни што смо га имали и што нам је оставио више од 40 светиња - рекао је владика честитајући славу вјерном народу, уз благослов да задужбина Светог краља Милутина живи док је свијета и вијека.

Владика је најавио да ће заједно са руководством Основне школе "Краљ Милутин" из Грачанице код Министарства просвете у Влади Србије покренути иницијативу да школа ове године добије назив "Свети краљ Милутин".

Викарни епископ патријарха Јеротеј је у бесједи рекао да је Милутин био свети краљ који је имао имао много задатака и одговорности који су му били поверени од Господа Бога, а први је био да државу коју је добио од праоца Симеона Мироточивог сачува и унаприједи.

- Када је од брата Драгутина добио власт, Свети краљ Милутин се зарекао Богу да ће сваке године док влада саградити по једну цркву-задужбину - навео је владика Јеротеј.

Као велики владар, војсковођа и државник, каже владика Јеротеј, Милутин је успио да унаприједи и обезбиједи да народ живи у благостању, уз то штитећи православну вјеру у тадашњој Србији.

- Везао је Србију за Византију и тако наставио политику коју је започео Свети Стефан Немања и његови синови - подсјетио је владика наводећи да су се и његов брат и мајка Јелена Анжујска били против тога.

Свети краљ Милутин се касније оженио ћерком цара Андроника Симонидом и једини који га је подржао је била Црква, што је довело до тога да се Србија, како је рекао владика, дефинитивно везала за Исток.

Трећи задатак који је добио јесте да буде православни хришћанин и да свој живот спроведе у миру.

Он је навео да је бити ктитор као што је био Свети краљ Милутин, велика част и зато се његово име помиње 700 година и да ће се помињати све док његове задужбине попут бисера манастира Грачанице сијају и у њима се држе богослужења.

Владика је подсјетио да је Свети краљ Милутин убрзо послије смрти канонизован, а његове мошти почивају у цркви Свете Недјеље у Софији.

Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број вјерника, а међу њима је био и комесара за везу Београда у Приштини Дејана Павићевића, кога је владика Теодосије замолио да руководству Србије пренесе поздраве и захвалност за све што Влада Србије чини за Цркву, њен и опстанак српског народа на Косову и Метохији.