latinica  ћирилица
12/11/2021 |  13:56 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Антић: Јасно дефинисан национални интерес је гаранција будућности

Историчар Чедомир Антић изјавио је данас да Срби не треба да се прилагођавају новом свијету, већ да гледају начин како да ефекте његових промјена искористе за нову будућност српске нације.
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs) -
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs)

Говорећи на трибини "Србија и Српска у промјењеним околностима", Антић је истакао да су јединство и јасно дефинисан национални интерес гаранција будућности српске нације.

Он је навео да Срби нису више "мали Руси" на Балкану за шта су раније словили, већ да су више Јевреји са опасношћу да постану Курди, уколико не буду јединствени.

Антић је навео да опасност за Србе не види ни у САД ни у ЕУ већ у српском нејединству и указао на нужност потребе очувања Републике Српске и Војводине.

- Питање Српске и Војводине су два кључна питања опстанка српске нације. Можемо да живимо у уверењу да ћемо освојити Призрен догодине или за стотину година, међутим, без Српске ми више нисмо нација на Балкану, без Војводине ми више нећемо моћи имати независност - рекао је Антић.

Он је нагласио да 87 одсто становника у Србији подржава Републику Српску, али да у "елити једва држимо већину".

Антић је указао да Срби као народ у будућности морају свим великим силама и сусједима да ставе до знања да су једно и да ће ако треба сви заједно стати да очувају јединство српских земаља.

Он је истакао да му је лично жао што није било снаге да се сачува Република Српска Крајина и да је то велика срамота, не само тадашњег режима, него цијеле српске нације.

- Али, када је реч о Републици Српској и Србији, то јединство морамо да покажемо - поручио је Антић и додао да Срби морају коначно да дефинишу шта је српска нација данас.

Он је указао да су Срби веома скупо платили подвојеност свог националног идентитета у Црној Гори.

- Ми сад тамо имамо човека који Косову шаље наше вакцине, који шаље људе на прославу дана када су Срби убијани у хиљадама, имамо човека који није спреман да потпише уговор са Српском православном црквом /СПЦ/, чије је подове олизао. То је последица ситуације не само у Црној Гори, него нашег односа, зато се поставља питање које су наши интереси - рекао је Антић.

Он је нагласио да се та питања одређују у Народној скупштини и нагласио да не види разлог зашто Скупштина Србије не би смогла снаге да данас то учини, а могла је 1915. године.

Антић је рекао да се поставља и питање да ли су Срби као народ у идеолошком и историјском смислу престарио за стварање нове државе и да ли би рецимо могли да доживимо да Република Српска буде укључена у састав Србије.

- Ја сам оптимиста. Верујем да су догађаји који су се догодили 1992, 1995. и 1999. године и у Црној Гори 1919. године показали да још има наде да се оствари неки национални програм и да постоји оно, што неки код нас не верују, да постоји та национална мисија која, упркос свему није завршена 1990. године - закључио је Антић.