latinica  ћирилица
12/11/2021 |  14:08 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Мучибабић: Срби највећа сметња остварењу америчких циљева на Балкану

Срби су једина сметња остварењу америчких циљева на Балкану који су, упркос губитку доминације САД у промијењеном свијету, остали исти, а то су - улазак Србије и БиХ, признање самопроглашеног Косова и унитарна БиХ, указао је професор Милимир Мучибабић.
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs) -
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs)

Мучибабић је у Београду на данашњој трибини "Србија и Српска у промијењеним околностима" оцијенио да највећа пријетња региону долази од "западних колонијалних сила које на Балкану, уз максиму "Завади, па владај", демонстрирају разбојничку ћуд колонизатора".

Питајући се да ли је идеја западних сила да Србе, односно "мале Русе", како третирају српски народ, обуздају док је њихов утицај на Балкану доминантан и док у регион не стигну "велики Руси", Мучибабић је оцијенио да то не може проћи јер је прича о повратку САД на Балкан тешко остварива.

- Србија има потписане стратешке уговоре са Русијом и Кином, а и сама се довољно промијенила. Зато је тешко, да не кажем немогуће, поновити деведесете и "хуманитарну интервенцију или рат за вредности у име политичке коректности", како они зову бомбардовање осиромашеним уранијумом, односно агресију на Српску и тадашњу Југославију - сматра Мучибабић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској у овом моменту Москва спречава прекомјерне евроантлантске притиске и потенцијалне наранџасте ударе на Бањалуку.

- То је довољан оквир да међу Србима на предстојећим изборима непоколебљиво тријумфује национално одговоран државотворан дух - оцијенио је Мучибабић.

Он је истакао да ни у Србији никоме здраворазумском не падана памет да своју јужну покрајну призна за самосталну државу, без обзира на све притиске.

- Србија као највећа национална држава српског народа показује да је уистину вољна и способна да штити његове националне интересе - сматра Мучибабић.

Он вјерује да је све то залог да САД неће успјети да наметну своје циљеве без обзира на то што преко специјалног изасланика за Западни Балкан иду на застрашивање.

- Нису реална њихова очекивања да ће поново држати дизгине у својим рукама и вући потезе у жељеном правцу - рекао је Мучибабић.

Указујући да је у региону највећи проблем то што Бошњаци и Албанци пријете ратом, док Срби позивају на мир и отворени дијалог, он наглашава да су све активности Републике Српске одговор на наметање међународне заједнице.

- Међутим, за САД и западне силе је непожељно све што Срби раде, па и то када заговарају дијалог. Једино је пожељно рјешење које су други смислили за нас, што у преводу значи - признајте независно Косово и централизовану БиХ - упозорио је Мучибабић.

Он сматра да српском народу без обзира на све притиске и изазове нико не може одузети право на то да чињенице посматра из свог угла, а понајмање бивши шеф ОХР-а Валетин Инцко и остали који су наметали своје одлуке.

- Тим више, јер верујемо да је вријеме расрбљавања иза нас, а да нацију и њене проблеме треба гледати као целину и решавати, без обзира из којих делова српских земаља они долазили - истакао је Мучибабић.