latinica  ћирилица
12/11/2021 |  14:31 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Шкрбићу уручено признање јапанског Министарства (ФОТО/ВИДЕО)

Амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито уручио је признање јапанског Министарства спољних послова Ранку Шкрбићу за допринос разумијевању Јапана и БиХ, и то послије студија у Јапану 1989. године на којима је декан бањалучког Медицинског факултета боравио као стипендиста јапанске Владе.
Шкрбићу уручено признање јапанског Министарства (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске) -
Шкрбићу уручено признање јапанског Министарства (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске)

Ово признање, додјељује се појединцима и групама за изврсне резултате и допринос у промоцији пријатељства између Јапана и земаља регије и свијета.

Шкрбић, који је добитник овогодишњег признања, уједно је и први лауреат из БиХ.

Он је захвалио представницима Јапана за признање, наводећи да је на бази контаката које је стекао током едукације усмјеравао овдашње младе истраживаче да и они крену његовим путем.

- На основу тога, више од 30 људи из разних области науке било је краће или дуже на усавршавању у Јапану. Нисам то радио ради добијања неке награде, већ да помогнем да успоставимо везе и контакте, те да што више повежемо јапанску и нашу културу - рекао је Шкрбић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић је честитао Шкрбићу и захвалио Јапану за помоћ у школовању овдашњих кадрова.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Шкрбић добио високо признање Јапана и захвалио тој земљи за несебичну помоћ у области унапређења науке на овим просторима.