latinica  ћирилица
12/11/2021 |  19:34 ⇒ 13/11/2021 | 08:22 | Аутор: СРНА

"На дневном реду није отцјепљење већ враћање надлежности"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Устав БиХ јасно прецизирао надлежности и да отцјепљење није на дневном реду већ враћање надлежности Републици Српској.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Додик је за РТЛ из Хратске рекао да он није човјек рата већ да су се поново подигли они који су раније распиривали рат.

Он је указао на рушење Дејтонског споразума и да је присуство странаца за три деценије довело до рушења Устава, да се Република Српска сатанизује и да нема договора око изборног процеса између Хрвата и Бошњака.

Додик је истакао да је у БиХ у питању масовно мијешање странаца, те се поставља питање због чега ће таква да постоји ако не може да функционише без међународног интервенционизма.

Он је поновио да се Кристијан Шмит лажно представља, да га Савјет безбједности није изабрао, а за његов извјештај је навео да га је писала ратна обавјештајна служба АИД Алије Изетбеговића.

Када је ријеч о недавном састанку са хрватским предсједником Зораном Милановићем, Додик је рекао да је био користан и да цијени његову добру вољу, као и да је спреман да разговара и са премијером Андрејом Пленковићем.

За Милановића је рекао и да добро познаје ситуацију у БиХ и драго му је што Хрватска разумије ситуацију у БиХ са становишта да подржи њено уређење од два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је напоменуо да је, осим са Милановићем, разговарао и са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додао је како постоји консензус да сва тројица треба да пристану да се одржи састанак са политичким представницима из БиХ, али да се лидер СДА Бакир Изетбеговић понаша онако како му кажу Американци.

Додик је истакао како он и Вучић воде аутентичне политичке процесе, али да се предсједник Србије не мијеша у унутрашњи ствари у БиХ.

О Хашком суду је рекао да је једностран, да је пресуђивао селективно и није се адекватно односио према ратним злочинам које су починили Бошњаци над српским народом.

Истакао је и да се у Сребреници десио тежак злочин, да је исфорсирано неколико дана сукоба, али да је тамо страдао готово исти број Срба и Бошњака, те указао да се забранама ништа не може да учини.

Додик је рекао да жртве треба поштовати и да између Срба и Хрвата треба учинити све да дође до помирења и да се усмјере на сарадњу.