latinica  ћирилица
13/11/2021 |  16:07 | Аутор: СРНА

Власеница: Освештан споменик српској мученици сарајевских логора Нади Томић

У Власеници је данас освештан споменик Нади Томић, српској мученици сарајевских логора, који су подигли представници Удружења логораша регије "Бирач".
Власеница: Представници Удружења логораша "Бирач" - Фото: СРНА
Власеница: Представници Удружења логораша "Бирач"Фото: СРНА

Предсједник овог удружења Винко Лале рекао је да су логораши били једина породица Наде Томић из Вогошће, која је након заробљавања преживјела страшне тортуре, мучења и злостављања у сарајевским логорима.

Он је навео да је Томићева након размјене 1995. године дошла у Власеницу и ту преминула 2018. године у 72. години.

Лале каже да је споменик Томићевој подигнут захваљујући хуманитарној акцији чланова Удружења, а уз подршку општине Власеница и начелника Мирослава Краљевића.

Члан Предсједништва Удружења логораша регије "Бирач" Мирослав Пајић, који је рођен у Власеници, а живио у Сарајеву, каже да је Сарајево за Србе био страшан логор.

- Из Сарајева је 150.000 Срба напустило своја огњишта, пуне куће, старе мајке су кости својих синова из гробова стављале у најлон кесе и превозиле у колицима преко Требевића. Страшно је оставити све иза себе и зато је јасно које су патње преживјели сарајевски Срби - навео је Пајић.

Он је рекао да је подизањем споменика Нади Томић учињено добро дјело јер ће она напокон наћи смирај своје душе, а њени сапатници сјетиће је се и прислужити свијеће.

Помен Нади Томић служио је свештеник Владимир Радоњић.

Удружење логораша регије "Бирач" покрива шест општина у Републици Српској и једну у Србији, а има више од 620 чланова.