latinica  ћирилица
15/11/2021 |  11:46 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Дачић: Нема тајног плана за учлањење Србије у НАТО

Принципијелни став Србије јесте да спроводи политику војне неутралности и нема у плану да приступа чланству у НАТО-у, али ни НАТО нема неки "тајни план" да је учлани, рекао је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

- То је и наша законска обавеза, али је уједно и одраз расположења огромне већине наших грађана - истакао је Дачић на отварању 101. "Роуз-Рот" семинара Парламентарне скупштине НАТО-а "Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на западном Балкану", који ће трајати до 17. новембра у згради парламента Србије.

Он је додао да оваква позиција Србије на најбољи начин одражава њено гледање на рјешавање међународних безбједносних проблема, али одражава и дубока осјећања народа Србије у вези са интервенцијом НАТО-а прије 22 године.

Дачић каже да му је драго што НАТО дубоко поштује овакво опредјељење Србије и не види га као сметњу за интензивну и квалитетну сарадњу у обостраном интересу.

Он је рекао да је чланство Србије у Партнерству за мир оптималан оквир за сарадњу Србије са НАТО-ом и пружа сасвим довољно могућности да се остваре заједнички интереси када је ријеч о очувању мира и стабилности, о учешћу у мировним иницијативама и, уопште, у градњи просперитета за грађане и народе.

Дачић је рекао да је јасно да се Србија суочава са честим безбједносним проблемима на подручју Косова и Метохије, гдје су у првом реду угрожени Срби, те да је генератор сталних безбједносних пријетњи власт у Приштини.

Дачић је подсјетио на недавне нелегитимне и насилне акције специјалних јединица из Приштине на сјеверу Косова и Метохије, те додао да су овакве акције, које су праћене сталним корацима ка формирању и опремању некаквих оружаних снага Косова, директна пријетња по мир и стабилност, не само на Косову и Метохији, већ у цијелом региону.

- То што Србија показује велико стрпљење и уздржаност овим поводом, не смије да завара било кога да помисли да је неодлучна у вези са заштитом свог становништва на Косову и Метохији - рекао је Дачић.

Напротив, додао је он, овакав став показује само снагу и одлучност Србије да се ово питање ријеши искључиво политичким и дипломатским средствима, јер је то једини пут ка компромису и даље ка трајном уређењу односа Срба и Албанаца.

Он је подсјетио да Србија улаже огромне напоре и велико стрпљење да се у оквиру дијалога са Приштином, под окриљем ЕУ, дође до обострано прихватљивог рјешења које ће на дуги рок донијети мир и стабилност на овај простор, те да никада није учинила ниједан корак који би представљао ризик или пријетњу по безбједност у региону, а нарочито на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да Србија у том смислу очекује и од мисије Кфор на Косову и Метохији, која је под командом НАТО-а, да у пуној мјери извршава своје задатке и да правовремено осујети сваки покушај насиља и дестабилизације прилика на територији на којој има надлежност, а нарочито у срединама у којима живе Срби.

Дачић је додао да ће Србија наставити да сарађује са Кфором на свим нивоима, те позвао све чланице НАТО-а да са своје стране учине све да ова важна мисија на Косову и Метохији буде заиста фактор очувања стабилности и спречавања насиља.

Он је подсјетио да је прошло већ 15 година од како је Србија приступила Програму Партнерство за мир.

- Потребни смо једни другима, имамо врло јасан оквир за бројне заједничке активности и сарадњу, а што је најважније имамо јаку свијест о томе да само заједно можемо да се одупремо многим савременим изазовима и пријетњама - истакао је Дачић.