latinica  ћирилица
16/11/2021 |  13:31 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Први међународни виртуелни сајам из области пољопривреде

Први међународни виртуелни сајам у региону из области пољопривреде и информационих технологија "Смагтек експо", који се одржава данас и сутра путем специјализоване онлајн платформе, окупио је компаније из региона и Европе и представља велики изазов, рекао је профестор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Миљан Цветковић.
SmAgTech EXPO (Фото: unibl.org) -
SmAgTech EXPO (Фото: unibl.org)

- Нама је значајно да осим компанија из региона имамо и компаније које долазе из Европе од Холандије, Словеније, Руманије, сусједне Србије, Црне Горе - рекао је Цветковић Срни.

Цветковић навео да су почела прва предавања и да је, према прелиминарним информацијама, око 330 регистрованих учесника.

Према његовим ријечима, сутра ће се моћи чути укупно 18 различитих предавања која су тематска из области воћарства, виноградарства, винарства, прераде хране, заштите биљака и савремених техноилогија у пољопривреди.

Цветковић је рекао да сајамски дио има 48 специјализованих штандова, од тога 17 штандова чине чланице конзорцијума пројекта, а 21 штанд су фирме из области пољопривреде или информативних технологија и 10 су пројекти који се на неки начин дотичу ових питања.

- Посјетиоци који дођу на сајам могу у било које време да погледају то што су фирме оставиле, с тим што је начелно договорено да иза сваког штанда у виртуелном смислу од 13.00 до 14.00 данас односно сутра од 12.00 до 13.00 часова буде представник који ће моћи у директној комуникацији да да више информација заинтересованим - рекао је Цветковић.

Он је рекао да се велика пажња посветила анимацији студената и да је договорено да компаније оставе могућност да студенти оставе свој си-ви на штандовима за које би евентуално били заинтересовани да би имали листу оних који су спремни на сарадњу.

Цветковић је рекао да је Министарство пољопривреде, водопрвреде и шумарства Српске прво препознало да овај догађај има један потенцијал и они су пријатељи спонзора догађаја.

Ове године сајам је потпуно бесплатан што се стиче присуства, а реализује се на платформи на адреси expo.viralerasmus.org.