latinica  ћирилица
16/11/2021 |  19:04 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

"Прича о санкцијама - храна за гладну јавност ФБиХ" (ВИДЕО)

Санкције су храна гладној јавности у ФБиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је додао да ће Република Српска спроводити своје политике упркос санкцијама.

- Наше политике су уставне, наше политике су дејтонске, а ако је Америка спала на то да спроводи санкције и да то чини тако што њихови службеници по Републици Српској и БиХ зову разне људе телефоном, указују, а некима и пријете, то говори да су они само у функцији једног народа и то Бошњачког - рекао је Додик.

Додик је нагласио да "ако БиХ није мјесто у којем се Срби и Хрвати осјећају добро, него Американци, то онда и није БиХ, него нека америчка земља".

- Требали би, по том принципу да будемо срећни и да имамо добар стандард и да будемо 51. америчка држава. Ми то нисмо. У БиХ се спроводи непотребан експеримент. Америка ће кад тад морати спроводити своје реалне политике, а не да пријете санкцијама било коме - поручио је Додик.

Додик је истакао да се у писму државног секретара САД Ентонија Блинкена, које је вечерас члановима Предсједништва БиХ уручио савјетник у америчком Министарству иностраних послова Дерек Шолет, спомињу санкције.

- У писму пише да ће Америка, ако буде приморана увести неке санкције. Вјерујем да је то бошњачкој јавности добра вијест - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да није искључено да неке земље унилатерално донесу санкције.

- Тако су и америчке санкције према мени. Они су то сами донијели, нико их није пратио осим Британије на један прећутан начин - рекао је Додик.

Нагласио је да санкције нису рјешење проблема.

- Мени је свакако забрањено ући у САД, ја ништа не губим. Мени је важно да не губи Република Српска . Српска је у добитку јер је постала свјесна себе и јер је добила свој статус и ингеренције - поручио је Додик.