latinica  ћирилица
16/11/2021 |  19:26 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

"Српска посвећена економским питањима" (ВИДЕО)

Погрешно је третирати БиХ као земљу кризе само због посљедњих догађаја јер је она у кризи од самог формирања, док се живот несметано одвија у Републици Српској, која је посвећена економским питањима, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Додик је нагласио да "треба примијетити да од августа не функционишу заједничке институције БиХ, а да се несметано одвија живот у Српској која је посвећена економским питањима".

- Ми финализујемо наше економске политике за сљедећу годину. У децембру ћемо имати усвојену економску политику за идућу годину и биће усвојен наш буџет за 2022. годину - рекао је Додик.

Додик је истакао да Српска има стабилну економију, да нема ниједан проблем који би из тога могао да произађе и да није у економском колапсу како то говоре неки, него је стабилна и извршава све своје обавезе.

- У овом тренутку нема ниједне обавезе које није извршио буџет Српске, а то је прије свега плаћање доспјелих страних обавеза, али и обавеза које су предвиђене законима да се регулишу - изјавио је Додик.

Истакао је да је веома поносан на чињеницу да се већ сада може планирати да дође до повећања плата и пензија у сљедећој години у Републици Српској.

- То је већ за мјесец и по дана и у том погледу ћемо све ресурсе који нам стоје на располагању усмјерити ка томе како бисмо обезбиједили да наши грађани могу да лакше изнесу огромна поскупљења која се дешавају због поремећаја у линијама снабдијевања на глобалном тржишту - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је поносан на чињеницу да Српска повећава обим покривености увоза извозом, поручивши да се тиме мјери успјех сваке економије.

- У сљедећој години предвиђамо са 500 милиона подржати разне пројекте у области привреде, а око 150 милиона ћемо уложити у санацију магистралних путева у Српској. Тиме ћемо окупити значајан дио наше реалне оперативе која ће радити на модернизацији тих путева - истакао је Додик.

Додик је нагласио да су веома посвећени обавезама у погледу утврђивања тих стратешких документа саме Републике Српске.

- Ту БиХ нити помаже, нити одмаже. Њено нефункционисање није спријечило функционисање Српске и ми ћемо наставити да се бавимо важним питањима у Српској, као што су инвестиције и јачање њене економије - поручио је Додик.