latinica  ћирилица
18/11/2021 |  11:42 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Заједнички ријешити проблем незаконитих миграција (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да се БиХ крајем 2017. године суочила са значајним порастом незаконитих миграција, да појачан тренд незаконитих улазака још траје, те да је од 2018. године до сада регистровано око 84.000 странаца који су незаконито ушли на територију земље.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је у Сарајеву на регионалној конференцији о миграцијама рекао да је слична ситуација и у другим земљама на "западно-балканској рути", као и да све земље покушавају, онако како могу и знају, да се боре са незаконитим миграцијама.

Он сматра да је потребно предузети низ координисаних мјера надлежне институције региона као одговор на незаконите миграције.

- Миграције су глобални проблем и као што нам је познато ниједна земља самостално не може се успјешно бори са великим миграцијским токовима. Због тога је посебно значајна ова конференција на којој би се ускладио знаједнички одговор земаља западног Балкана у управљању миграцијама, појачала контрола и координација у управљању границом, те дискутовали будући трендови и изазови у миграцијама - истакао је Тегелтија.

Регионална конференција о миграцијама (фото: РТРС)

Комесар за политику сусједства и проширење ЕУ Оливер Вархељи је рекао да је Европа посвећена заједничком рјешењу проблема незаконитих миграција.

- БиХ на свим нивоима власти требало би да као земља са перспективом приступања Европској унији, ради на одрживим и дугорочним рјешењима. Како је поново наглашено на Самиту ЕУ о заапданом Балкану, одржаном прошлог мјесеца у Брду у Словенији - миграција је заједнички изазов. Посвећени смо раду са свим партнерима у регији како бисмо ријешили проблем мигрантске кризе - рекао је Вархељи.

Повезане вијести:

До данас око 84.000 странаца незаконито ушло у БиХ

БиХ не може бити "спаваоница миграната" за земље западног Балкана