latinica  ћирилица
18/11/2021 |  13:01 | Аутор: СРНА

Хојс: Нико у ЕУ не жели било гдје спаваћу собу за мигранте

Министар унутрашњих послова Словеније Алеш Хојс захвалио је предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији што је рекао да БиХ неће бити спаваоница за мигранте на путу ка ЕУ.
Алеш Хојс - Фото: СРНА
Алеш ХојсФото: СРНА

Хојс, чија је земља предсједавајућа Савјетом ЕУ, рекао је да ЕУ не треба спаваћих соба за мигранте, већ треба помоћ земаља западног Балкана како би се уједињеним снагама сви заједнички борили против илегалних миграната, међу којима може да буде терориста и других безбједносно опасних лица.

- Нико у ЕУ не жели да било гдје буде спаваћа соба за мигранте - рекао је Хојс новинарима у склопу регионалне конференције за миграције која се данас одржава у Сарајеву.

Он је навео да је мигрантска криза једно од најважнијих питања посљедњих година и да сви треба да се потруде да они који захтијевају помоћ - жене, дјеца, они који бјеже од рата, добију азил било гдје, али да они који не оправдавају захтјев за азил, буду враћени у своје земље.

- Словенија је у 2015. години, као и БиХ, била на удару миграната којима није био циљ да се задрже, него да иду ка другим земљама ЕУ – Њемачкој, Шведској и другима - подсјетио је Хојс, наводећи да је иста ситуација и данас на источним границама ЕУ, у Пољској, Литванији и Летонији.

Хојс је констатовао да су у посљедњих годину и по пандемија вируса корона, хибридни рат који, користећи мигранте, Бјелорусија води на границама ЕУ, и пад Авганистана у власт талибана додатно утицали да се велики број илегалних миграната упути ка Европи.

- Сигуран сам да ЕУ више неће дозвољавати да мигранти буду употријебљени као политичко средство, оружје за било ког унутар и ван ЕУ - истакао је Хојс, који сматра да има довољно политичких средстава да се ријеши проблем са Бјелорусијом, међу којима је и могућност увођења санкција у Минску, а ако буде потребно, спољне границе ЕУ ће бити обезбијеђене и оградом.

Према његовим ријечима, Пољска је до сада одбила помоћ ЕУ када је у питању ситуација са мигрантима на граници са Бјелорусијом и овај проблем третира као свој унутрашњи проблем, али та криза зависи од бјелоруског предсједника.

Када је у питању улазак Хрватске у Шенгенски простор, Хојс је рекао да је Словенија увијек била заговорник да Хрватска буде дио овог простора и то питање биће на дневном реду децембарског засједања Савјета ЕУ, а коначну одлуку очекује до јуна или јула идуће године.

- Помијерање спољне границе ЕУ за Словенију ће бити од добробити, јер ће мигранти бити заустављени прије наше границе - рекао је Хојс, констатујући да би било боље кад би мигранти били заустављени на границама Бугарске и Грчке.