latinica  ћирилица
19/11/2021 |  09:42 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Броћета: Не смијемо дозволити насељавање миграната у Ливањски кантон

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је да отварање кампа Липа говори да је појединим званичницима у БиХ стало да мигранти остану, а указао је и на још непотврђену информацију да би мигрантски кампови требало да буду отворени у Ливањском кантону што се, каже, не смије догодити.
Камп Липа - Фото: РТРС
Камп ЛипаФото: РТРС

Броћета сматра да би ФБиХ требало да, по узору на Републику Српску, донесе одлуку да на простору тог ентитета нема задржавања миграната.

- Поновно отварања кампа Липа јасно говори да је појединим званичницима БиХ који долазе из ФБиХ стало да они ту и остану. Да није тако, помјерили бисмо се са мртве тачке за годину и по дана колико тамо бораве. У кампу су за кратко вријеме добили струју, воду, интернет, све на српској земљи гдје је камп и направљен. Добили су све оно на шта многи Срби још чекај - рекао је Броћета.

Он је додао да забрињава и то што се иза кулиса, према још незваничним информацијама, припрема сценарио да се у наредних шест мјесеци отварају кампови за мигранте у Ливањском кантону који се убраја у ред најмање насељених.

- Која год општина на простору Ливањског кантона да буде у питању, позивам све надлежне, прије свега кантоналну Владу, да не дозволи насељавање Пакистанаца, Мароканца и других у наш кантон - рекао је Броћета и додао да насељавање миграната ни у ком случају никоме не би добро донијело.

Уколико се крене у реализацију таквог пројекта у Ливањском кантону, Броћета каже да ће сви заједно морати да се одупру притисцима са виших нивоа јер би ово, осим неколико приватних интереса, имало катастрофалне посљедице на неразвијен кантон и трајно расељавање малобројних становника.

Ово је озбиљна тема која ће из године у годину бити све сложеније, мишљења је Броћета који је истакао да БиХ и ФБиХ како би ријешиле ту ситуацију морају да уведу функционалност институција, али је поставиопитање и како када је Влада ФБиХ у техничком мандату.

За данас је најављено отварање новог привременог прихватног центра "Липа", између Бихаћа и Босанског Петровца, са смјештајним капацитетом до 1.500 миграната.

Центар ће омогућити смјештај и породицама са дјецом, дјеци без пратње и самцима, најављено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Становништво Босанског Петровца забринуто је због начина рјешавања мигрантске кризе у кампу "Липа", јер не жели да се мигранти задржавају на простору њихове општине.