latinica  ћирилица
19/11/2021 |  15:36 ⇒ 15:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Сименс Србија испоручује први трамвај за Нирнберг

Сименс Мобилити Србија испоручује први трамвај за град Нирнберг у потпуности произведен у крагујевачкој фабрици, саопштено је данас из те компаније.
Сименсов трамвај (фото: siemens.com) -
Сименсов трамвај (фото: siemens.com)

Како наводе, то је први од укупно 12 трамваја који ће се у Србији градити за потребе тог њемачког града.

Заједно са метро возовима Г1 које такође испоручује Сименс Мобилити, Авенио трамваји произведени у Шумадији ће такође бити суштински дио модернизације јавног градског превоза у који Нирнберг активно улаже.

У саопштењу се наводи да је монтажа тог контигента трамваја почела на љето 2021. године, а производња је у току.

Авенио трамваји засновани су на модуларном приступу провјерених система и компоненти који омогућавају прилагођавање потребама купаца, што за Авенио Нирнберг подразумијева - дужину возила од 36,9 метара, ширину возила од 2,30 метара, максималну брзину од 70 километара на час и капацитет за смјештај 218 путника.

Фабрика у Крагујевцу је почела са производњом компоненти за Сименс Мобилити возила у лето 2018, а 2020. је преузела завршну монтажу и пуштање у рад комплетних шинских возила, тј. Авенио модела трамваја за одабране пројекте.

Нирнберг је трећи град у Европи чије Авенио трамваје испоручује крагујевацка фабрика.

Тренутно Сименс у Србији запошљава више од 850 радника.

Фабрика такође има инжењерски центар који привлачи врхунске локалне инжењерске таленте, дајући важан допринос производном и инжењерском отиску компаније Сименс Мобилити у Европи, додаје се у саопштењу компаније.