latinica  ћирилица
20/11/2021 |  07:57 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Додик писао Масу: Оне који призивају сукобе не тражите у Српској (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се Хајко Мас, као министар спољних послова једне тако важне државе као што је Њемачка, није потрудио да утврди чињенично стање о узроцима и природи политичке кризе у БиХ, што му је била обавеза, већ је своје ставове формирао на основу гласина, што његове јавне иступе чини неозбиљним.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

- Уважени министре, интерпретацијама погрешних информација, Ви наносите неправду Републици Српској. Неправду наносите и својој држави, која као мало која у свијету има и начине и средства да се упозна о чињеницама у БиХ и актуелној политичкој кризи - истакао је Додик у писму упућеном Масу, додавши да су га његови иступи у посљедње вријеме понукали да му се обрати.

Српски члан Предсједништва појаснио је Масу да криза у БиХ није изазвана, како то он тврди, "политикама које се воде у Републици Српској".

- Криза је резултат чињенице да Устав БиХ није поштован пуних 26 година и да је такво неуставно понашање БиХ довело у ћорсокак. Замислите да само један дан само неко покуша да не поштује устав Њемачке!? - навео је Додик у писму.

Он је нагласио да се Република Српска свих претходних година залаже за мир, јер је рат из 90-их година прошлог вијека коштао тако и толико да себи не може да дозволи нове сукобе.

- Срби, као народ из два свјетска рата у којима смо ми и ви били на супротним странама, преживјели су геноцид и етничко чишћење од којих се нисмо опоравили ни до данас. Зато, уважени министре, оне који помињу сукобе и призивају сукобе - не тражите у Републици Српској - поручио је Додик њемачком министру.

Српски члан Предсједништва нагласио је да је Република Српска саставни дио БиХ и то нико не спори, нити постоје ни јавни ни тајни планови за сецесију од БиХ, како се то тврди са медијских, али и политичких адреса појединих земаља.

- Ми се боримо за територијални интегритет БиХ и њен спољни суверенитет, како је и записано у Уставу БиХ, односно Анексу четири Дејтонског споразума и не радимо апсолутно ништа што није прописано највишим правним актом у БиХ. Када кажете да нећете сједати скрштених руку и да пратитите, како кажете, "неодговорну политику у Републици Српској", морам Вас подсјетити да сваки пут када Њемачка није сједила скрштених руку, Срби су на овим просторима изгубили трећину свог становништва - констатовао је Додик.

Он је с тога позвао министра Маса да са више пажње поступа и говори о Србима и Републици Српској, јер га и историја наших односа, као и функција на којој се тренутно налази обавезује да будете пажљивији.

- Као министра спољних послова Њемачке позивам Вас да истинито информишете своју Владу о догађајима у БиХ. Уколико то не урадите Ви, ми ћемо учинити све да кабинет канцелара Ангеле Меркел добије све потребне и тачне информације - поручио је српски члан Предсједништва БиХ у писму упућеном Масу.