latinica  ћирилица
20/11/2021 |  10:17 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Мастиловић: Дејтон чува мир и даје уставну основу за функционисање БиХ

Дејтонски мировни споразум, двије и по деценије након његовог потписивања и даље врши ону функцију коју је имао када је потписан - чува мир на простору БиХ, али даје и уставну основу функционисања ове земље, изјавио је историчар Драга Мастиловић.
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

- Нема сумње да је у претходних 26 година Дејтонски споразум пролазио кроз бројна искушења и у одређеној мјери девастиран од дијела међународне заједнице кроз једнострана тумачења високих представника, која су имала за циљ да се Дејтонски устав ревидира у правцу унитаризације БиХ и то одузимањем надлежности Републици Српској - рекао је Мастиловић Срни.

Међутим, данас, као и у претходном периоду, навео је Мастиловић, највећу опасност по дејтонску БиХ представља чињеница да се политичко Сарајево никада није одрекло својих ратних циљева, нити се помирило са дејтонским уређењем ове земље, које је и данас као и тада једино могуће и одрживо рјешење.

Мастиловић је нагласио да је упорно инсистирање бошњачке политичке и интелектуалне елите на "грађанској држави" БиХ, без ентитета и националних права сва три конститутивних народа, иза чега се у суштини крију циљеви "Исламске декларације" муслиманског ратног лидера Алије Изетбеговића, и данас најдиректнији атак на Дејтонски споразум, али и на мир у БиХ.

- Сви они који желе одрживост БиХ као државе, посебно међународни фактор, морају бити свјесни чињенице да је институционални оквир Републике Српске са њеним дејтонским надлежностима у оквиру заједничке државе једини гарант опстанка српског народа западно од ријеке Дрине. Самим тим, то је категорчики императив и црвена линија српске националне политике у БиХ - нагласио је Мастиловић.

Сутра се навршава 26 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Тим документом, познатијим као Дејтонски мировни споразум, створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.