latinica  ћирилица
20/11/2021 |  10:38 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Деђански: БиХ у ћорсокаку због отимања надлежности Републици Српској

Политички аналитичар Стевица Деђански рекао је да је отимање надлежности Републици Српској, које је почело одмах по потписивању Дејтонског споразума, довело БиХ у ћорсокак.
Стевица Деђански -
Стевица Деђански

- Чим је почело с тим да се Републици Српској узимају њене дејтонске надлежности, и то дио по дио, било је јасно да је то пут којим се неће стићи нигдје, као што се и стигло - указао је Деђански у изјави поводом 26 година од потписивања Дејтонског споразума.

Истичући да је невјероватно да се 26 година од потписивања Дејтонског споразума данас расправља о његовом опстанку, иако је у њему јасно написано како БиХ треба да функционише, он сматра да је најстрашније то што су они који су наметнули Дејтон створили искривљену слику о кривцима за рушење споразума.

- Ако се ФБиХ и њихови ментори не зауставе и ако на њиховој страни не буде било памети да увиде шта раде, Дејтон ће на крају бити урушен. Нама Србима то није у интересу и зато све и радимо да сачувамо мир и Дејтонски споразум - истакао је Деђански.

Према његовој оцјени, јасно је да се Република Српска бори за опстанак Дејтонског споразума, као и да је дио БиХ који не жели сукобе.

- Међутим, као што смо видјели, ништа не зависи од нас. Они који намећу законе и вуку једностране потезе настављају с тим. Када мислите да више ништа ново не може да се појави, исксрне нешто попут посљедње наметнуте одлуке Валентина Инцка и потеза које би могли да набрајамо у недоглед - оцијенио је Деђански.

Сутра се навршава 26 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.