latinica  ћирилица
20/11/2021 |  12:04 ⇒ 20/01/2022 | 11:53 | Аутор: СРНА

Зобеница: Додик позива на дијалог, нема запаљиве реторике

Политички аналитичар Александар Зобеница изјавио је да се из сарајевских политичких кругова покушава пласирати прича да ће Србија имати проблема због изјава српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додика и да је то обични јефтини сарајевски спин.
Александар Зобеница - Фото: Facebook
Александар ЗобеницаФото: Facebook

- Прво, не бих ни у једном тренутку оцијенио као запаљиве изјаве Милорада Додика. Оно што Додик ради у посљедњих шест мјесеци је позив на дијалог, мир и ниједна запаљива изјава из Бањалуке није отишла. Насупрот томе имате представнике политичког Сарајева који сваки дан спомињу рат и сукобе. Позив Бањалуке је позив на дијалог - нагласио је Зобеница.

Он је истакао да Србија не може да има проблем што се тиче дешавања у Републици Српској и БиХ.

- Додик је у константној комуникацији са предсједником Србије Александром Вучићем и руководством Србије, и то је примјерено јер ипак са обе стране реке Дрине живи исти народ - рекао је Зобеница.

Говорећи о наводном увођењу санкција политичким представницима из Републике Српске, он је рекао да у овом политичком тренутку тешко да ће бити уведене санкције ЕУ према Републици Српској и њеним политичким лидерима.

- Европска унија није у тој фази без обзира на разне спинове који се свакодневно пуштају преко одређених медија. Мислим да неће постојати санкције према Републици Српској из ЕУ, али да ће бити притисака према политичарима Српске, сигурно хоће, али политичари у Републици Српској су навикли на то у протеклих 25 година - истакао је Зобеница.

Он је за Новостиплус рекао да у суштини и није битно да ли ће одређене земље ЕУ увести санкције политичким лидерима из Републике Српске.

- Додик има санкције САД које му не престављају никакав проблем. Европска унија да покрене било какве санкције потребан је консензус свих чланица, а очито да тај консензус не постоји. Најгласнија у противљењу је Мађарска, а вјероватно има још чланица које не подржавају санкционисање политичара Српске. Ово је и резултат дипломатске офанзиве Републике Српске која траје протеклих неколико мјесеци - истиче Зобеница.

Он је подсјетио да се сутра навршава и 26 година од закључивања Дејтонског споразума, те да је тада БиХ имала само десет надлежности које су дефинисане тим споразумом, а све остало је припало ентитетима - Републици Српској и ФБиХ.

- Данас имамо ситуацију да је више од 140 надлежности отето Српској усљед разних притисака дјела међународне заједнице и Америке. Парадокс је да сада једино Република Српска и њени политички представници штите Дејтонски споразум, Устав БиХ и позивају на поштовање истог. Ово је најбољи тренутак да се каже доста уништавању Дејтонског споразума и преносу надлежности - поручио је Зобеница.