latinica  ћирилица
20/11/2021 |  12:26 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Стипендије најбољим студентима у спомен на патријарха Иринеја (ФОТО)

Српска православна црква одлучила је да у спомен на блаженопочившег патријарха Иринеја објави конкурс за годишњу стипендију за најбољег студента факултета при Универзитету у Београду.
Архијерејска литургија и помен - Фото: ТАНЈУГ
Архијерејска литургија и поменФото: ТАНЈУГ

- Стипендираћемо најбоље студенте Правног, Медицинског, Богословског, Филозофског и Факултета техничких наука и тиме не чинимо ништа друго него настављамо традицију наше цркве кроз историју, још једном молећи се за патријарха и да се он моли за нас јер је ближи Богу - рекао је Његова светост патријарх српски Порфирије који је данас служио у крипти Храма Светог Саве у Београду помен блаженопочившем патријарху Иринеју на годишњицу његовог упокојења.

Патријарх Порфирије је рекао да је блаженопочивши патријарх Иринеј био чврсто утемељен у Христу, испреплетен са српским народом, а посебно је бринуо о образовању младих.

Патријарх Порфирије (Фото: Танјуг)

Његова светост навео је да је патријарх Иринеј слиједио пут Светог Саве код кога није било подјела између оног што је државно – народно и црквено – вјерско.

- У његовој ријечи, дјелу, односу према животу све је било јединствено - један човјек, један народ, једна црква која тај народ уобличава, црква која том народу даје једну смјерницу. Био је дубоко укоријењен у цркви у Христу, без много филозофирања и људског умовања. Све му је било једноставно, јер му је било јасно да је вјером у Христа био везан за Христа - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је навео да је патријарх Иринеј био једноставан човјек који је са истом пажњом и разумијевањем приступао свима и показао да је могуће оно што је сваком и најпотребније - више разумјевања, отворености, спремности да праштамо једни другима, а то значи да примамо једни друге у своја срца.

Годишњем помену блаженопочившем патријарху Иринеју, који је био 45. поглавар СПЦ, је уз бројни вјерујући народ присуствовао и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, као и амбасадори Русије, Бјелорисује, Кипра и Румуније у Србији.

Архијерејска литургија и помен (Фото: Танјуг)

Помену на гробу блаженопочившег патријарха Иринеја претходила је Света архијерејска литургија у Храму Светог кнеза Лазара у крипти Спомен-храма Светог Саве.

Патријарх српски Иринеј преминуо је од посљедица заразе вирусом корона 20. новембра 2020. године у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду.