latinica  ћирилица
20/11/2021 |  12:31 ⇒ 12:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев се у уторак повлачи са чела СДСМ

Премијер Сјеверне Македоније и лидер СДСМ Зоран Заев изјавио је да ће у уторак Централни и Извршни одбор те странке констатовати његову оставку и да ће тада почети поступак за избор новог предсједника странке и мандатара владе.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Заев је, послије састанка са Афримом Гашијем, предсједником опозиционе албанске партије Алтернатива, рекао да би предсједник СДСМ требало да буде и будући мандатар за састав владе, преноси агенција МИА.

Заев и Гаши су рекли да ће разговори о томе да ли ће Алтернатива бити дио парламентарне већине, бити настављени сљедеће седмице.

Заев је 31. октобра саопштио да подноси оставку на функцију премијера и предсједника СДСМ, због пораза на локалним изборима, али су органи СДСМ 9. новембра одлучили да он одложи подношење оставки до стабилизације земље, а један од аргумената за одлагање је могућност да Сјеверна Македонија у децембру почне преговоре са ЕУ.

Одлуку да Заев одложи оставку једногласно су донијели Извршни и Централни одбор СДСМ, који су овластили Заева да преговара о повећању скупштинске већине.