latinica  ћирилица
20/11/2021 |  13:36 ⇒ 17:21 | Аутор: Агенције

Нови Сад: Ухапшено 17 особа због продаје факултетских диплома

Припадници МУП Србије, Сектора унутрашње контроле и Одјељења за борбу против корупције у сарадњи са Посебним одјељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду ухапсили су 17 особа.

Због сумње да су извршили кривично дјело злоупотреба службеног положаја ухапшени су Г. К. (1973) одговорно лице Универзитета "Унион-Никола Тесла", као и двије жене запослене на универзитету. Због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело трговина утицајем и фалсификовање исправе ухапшени су и три полицијска службеника.

Ухапшени је још 11 особа због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело трговина утицајем.

Међу њима је и Тривун Ивковић, некадашњи управник КПЗ Сремска Митровица.

Како се сумња, у периоду од јануара 2020. до марта 2021. године Г. К. је користећи свој службени положај прибавио другим физичким лицима увјерења о стеченом високом образовању, а правном лицу имовинску корист у износу од око 960.000 динара.

Осумњичене службенице су по налогу Г. К. сачињавале документацију неистинитог садржаја као да су кандидати заиста положили испите, иако нису били присутни на испитима.

Осумњичени су, уз кривичне пријаве, приведени надлежном тужилаштву, док су против још двије особе поднијете кривичне пријаве у редовном поступку.