latinica  ћирилица
20/11/2021 |  16:03 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

"Изетбеговићев говор у Штутгарту потврђује исправност политике Српске"

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да говор предсједника СДА Бакира Изетбеговића пред представницима бошњачке дијаспоре и исламске заједнице у Штутгарту у потпуности потврђује исправност политике коју воде институције Републике Српске и њени представници у заједничким институцијама БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева у изјави за Срну је упозорила да Изетбеговић фалсификује историју Народно-ослободилачког рата, антифашистичке традиције и ЗАВНОБиХ-а, истовремено ширећи опасне неистине о политичком дјеловању институција Републике Српске с циљем прикривања стварне жеље и намјере СДА и бошњачке политике која хоће унитаризацију БиХ, те мајоризацију и доминацију над друга два конститутивна народа.

Према њеним ријечима, Изетбеговићево позивање на принципе и историјску улогу ЗАВНОБиХ-а представља трагикомично и гротескно прекрајање историје.

- Антифашисти у БиХ, који су створили ЗАВНОБиХ, два пута су хапсили и затварали Бакировог оца Алију Изетбеговића, оба пута због ширења радикалних исламских идеја младомуслиманског покрета, који је у вријеме Другог свјетског рата био уз усташку власт у Сарајеву. Изетбеговићи и партија коју су створили и водили и тада и данас су једнако удаљени од ЗАВНОБиХ-а и антифашистичког покрета, за којим су Срби у БиХ листом кренули и били његов најбројнији дио - поручила је Бурсаћева.

Она је нагласила да се власт СДА и Бошњака потрудила да из Сарајева и других градова у БиХ уклони готово све што је посјећало на антифашистичку борбу и традицију АВНОЈ-а и ЗАВНОБиХ-а.

- Све што ради Бакир Изетбеговић управо је супротно традицији ЗАВНОБиХ-а, која каже да ова земља треба да буде `и српска, и хрватска, и муслиманска`, однонсно бошњачка како се сад зову. Изетбеговићева политика је политика стварања БиХ искључиво по мјери Бошњака, с циљем да се потпуно искључи политичка воља, интереси и ставови Срба и Хрвата - рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, жалосно је и опасно то што они који себе сматрају кључним политичким представницима Бошњака имају овако лош, кратковид и погрешан поглед према прошлости, а поготово према садашњости и будућности БиХ.

Она сматра да је позивом бошњачкој дијаспори да својим гласовима утиче на изборне резултате у БиХ, а поготово у Републици Српској, Изетбеговић потврдио узурпаторске тежње Бошњака и њихова настојања да прекроје уставно уређење у правцу унитаризације БиХ.

- Након оваквих Изетбеговићевих иступа, српски и хрватски представници мораће још озбиљније и снажније да се ангажују како би заштитили Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, право на легитимно представљање конститутивних народа, те онемогућили овакав изборни инжињеринг и стварање унитарне БиХ по мјери Бакира Изетбеговића и оних које он представља - нагласила је Бурсаћева.

Изетбеговић је у обраћању, између осталог, говорио и о ЗАВНОБиХ-у, који је према његовом мишљењу, одредио будућност БиХ, али и њеног становништва свих етничких група и вјероисповијести.

Он је упозорио да никаквих подјела и неповјерења не би смјело бити у пробосанском блоку, као ни у односу према пријатељима из међународне заједнице, те да у заштити БиХ и њених институција не смије бити подјеле на позицију и опозицију и борбе за страначке интересе.

Изетбеговић је позвао бошњаке који су поријеклом из Републике Српске да се једном у четири године региструју и масовно изађу на изборе, јер ће тих, како је навео 100.000 гласова за пробосанске странке Српској у једном дану промијенити односе, најављујући за наредне изборе заједничку листу свих пробосанских странака.

Према његовим ријечима, предсједник СНСД-а Милорад Додик својом политиком је ситуацију у БиХ довео до усијања, која озбиљно пријети угрожавању стабилности и мира.