latinica  ћирилица
20/11/2021 |  17:37 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Више од 30 излагача на Аранђеловданском вашару

На деветом Сајму пољопривредних производа "Аранђеловдански вашар" у Мркоњић Граду више од 30 излагача из ове општине, Бањалуке, Рибника, Дрвара и Шипова представили су традиционална јела, народне рукотворине, занатске производе, разне врсте ракија, сокове и производе од меда.
"Аранђеловдански вашар" у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
"Аранђеловдански вашар" у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Богату трпезу пратила је игра и пјесма локалног Културно-умјетничког друштва "Петар Први Карађорђевић Мркоњић".

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, који је свечано отворио манифестацију, рекао је да ова општина, али и цијела регија, имају чиме да се похвале и шта да понуде.

- Данас је прилика да се још једном увјеримо да су наша вриједна удружења и појединци прави чувари традиције и домаћих производа - нагласио је Вођевић.

Према оцјени чланова жирија Нинослава Никићевића из Београда, Нермине Спахо из Сарајева и Даворке Ђукић- Ратковић из Требиња, најквалитетнију шљивовицу имао је Маринко Рисовић из Рибника.

Другопласирани је био Ђорђе Ландека, такође из Рибника, док је треће мјесто ове године освојио Гојко Јовић из Мркоњић Града.

Награду за најбољу крушковачу освојо је Борис Тадић из Рамића из Бањалуке, признање за најбољу јабуковачу освојио је Чедо Милекић из Мркоњић Града, а за најбољу дуњевачу Саша Глишић из Билеће.

Најбољу ракију у категорији лозовача је имао Александар Ђуричић из Дервенте, док је најбоља траварица из манастира Глоговац.

Ђорђе Ландека прича да је ракија из Рибника изузетно квалитетна, да је досад добила бројне награде и да је стигла чак до Русије.

- За ракију је битна надморска висина и сорта шљиве, а посебна је процедура производње. Шљива мора бити изузетно зрела и мора да одлежи у буради - објашњава Ландека.

Ранко Марковић из Рибника проглашен је за најбољег "градимира" Републике Српске, а за најбољег градимира Мркоњић Града Славко Јаслар, јер су показали највише умијећа приликом оцјењивања јачине шљивовице.

У склопу данашњег Аранђеловданског вашара одржан је Фестивал домаће ракије, Етно-фестивал "Јабука", Дани меда, те Изложба рукотворина "Златни прсти".

Стефанија, игуманија манастира Медна, каже да су први пут изложили своје производе на Аранђеловданском вашару и да посебно издвајају оригиналан производ - медовачу.

- Медовача је прављена од воде, меда и ракије. Кажу да она чисти крвне судове и масноћу и самим тим што иде из нашег манастира, то је благословен производ - прича игуманија.

Мирјана Пећанац из Дрвара је на данашњем вашару представила своју богату понуду од дрењине, по чему је њихов крај и познат.

- Донијела сам ракију дреновачу, сок од дрењине, ликер од дрењине са румом, горки сок од дрењине, а ту је и ракија крушка, као и џемови од шипка и шљив -, наводи ова Дрварчанка.

Наташа Станић из Бањалуке је уљепшала Аранђеловдански вашар разноврсном палетом производа од меда, међу којима се издваја мед са копривом против анемије.

Мркоњићанин Владимир Јовановић је изложио своје производе од дрвета, иконе, сувенире, сатове и чаше.

- Фарбу не користим никако. До сад сам урадио 114 икона, а користим најмање седам врста дрвета за једну икону - прича Јовановић.

Чланице Хуманитарног удружења жена из Мркоњић Града припремиле су разноврсну домаћу храну, од славског колача, кукурузе, погаче па до разних врста пита и колача, а жене из Удружења жена из Врбљана су организовале традиционално народно прело, привлачиле су пажњу младе дјевојке које су плеле и преле вуну.

Јелена Ђукић из овог Удружења жена каже да плету приглавке, чарапе и прслуке од домаће вуне, а раде и змијањски вез, за који треба времена да се научи, али ништа није тешко кад се ради с љубављу.

Зорица Мачкић из Кола српских сестара Блага Марија из Ораховљана каже да су они препознатљиви по јелима од житарица, прије свега по хељиној љевуши.

- Љевуша од хељде може да има више спратова, а ја правим са два спрата. За једну треба килограм правог кајмака, пола килограма хељдиног и мало пшеничног брашна, пет, шест јаја и мало млијека - објашњава Мачкићева.

На данашњем вашару је било много новачаних и робних награда, а поред најбоље шљивовице бирани су и најљепши штандови.

Данашњу манифестацију организовала је Агенција за привредни развој у сарадњи са Спортско-културним центром "Петар Кочић", а покровитељ је општина Мркоњић Град.