latinica  ћирилица
20/11/2021 |  19:21 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Запаљива реторика Изетбеговића - разлог више да Српска стане у заштиту Дејтона (ВИДЕО)

Не престаје запаљива реторика Бакира Изетбеговића. Овог пута отишао је међу бошњачку дијаспору у њемачки град Кобленц да говори о опасности политике Републике Српске која је за њега пријетња стабилности и миру у БиХ. Из Српске поруке - ово је разлог више да станемо у заштиту Дејтонског споразума и Устава БиХ.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Такозвани повод и такозвани Дан државности БиХ, Бакир Изетбеговић искористио је у Њемачкој да још једном отровне стријеле усмјери према Републици Српској. За њега Српска је сјеме раздора које пријети угрожавању стабилности и мира у БиХ. За шефа Представништва Републике Српске у Штутгарту то је већ устаљена пракса Бакира Изетбеговића када се обраћа бошњачкој дијаспори.

- Није споменуо Дејтон, само су споменули Српску и људе из Српске у негативном контексту и то је био њима главни циљ у овом њиховом путовању. Увијек је говорио РС, не пуним именом, те да тамо влада апартхејд, "геноцид" у Сребреници... Устаљена пракса - рекао је Мићо Ћетковић шеф Представништва Републике Српске у Штутгарту.

А прави разлог Бакировог пута било је скупљање будућих гласача за наредне изборе.  Док их скупља у дијаспори турнеју замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакира Изетбеговића плаћена је новцем грађана из буџета. Позвао је чак и госта - генералног конзула такозване државе Косово. То је, оцјењује Ћетковић, прст у око Србима.

- Бакир Изетбеговић је синоћ под плаштом тзв. "Дана државности" БиХ промовисао своју странку, а да ствар буде још гора на том скупу био је и генерални конзул тзв. државе Косово - додао је Ћетковић.

Изетбеговићев говор само потврђује исправност политике Српске, каже предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сњежана Новаковић Бурсаћ. Према њеним ријечима, Изетбеговићево позивање на принципе и историјску улогу ЗАВНОБиХ-а представља трагикомично и гротескно прекрајање историје. 

- Све што ради Бакир Изетбеговић управо је супротно традицији ЗАВНОБиХ-а, која каже да ова земља треба да буде `и српска, и хрватска, и муслиманска`, однонсно бошњачка како се сад зову. Изетбеговићева политика је политика стварања БиХ искључиво по мјери Бошњака, с циљем да се потпуно искључи политичка воља, интереси и ставови Срба и Хрвата - нагласила је она.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је Изетбеговић у Њемачку отишао да најави злоупотребу гласова из дијаспоре, те да затражи подршку за своје екстремистичке амбиције ради опстанка властите политике, која је у БиХ, али и на међународном нивоу доживјела велики крах.

- Он тамо покушава да добије подршку за екстремистичке амбиције, како би је употријебио ради опстанка властите политике, која је у БиХ, али и на међународном плану доживјела велики крах у Сарајеву и ФБиХ - нагласио је Стевандић.

Након оваквих Изетбеговићевих иступа, из Републике Српске порука да се српски и хрватски представници морају још озбиљније ангажовати да би заштитили Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, право на легитимно представљање конститутивних народа и стварање унитарне БиХ по мјери Бакира Изетбеговића.