latinica  ћирилица
20/11/2021 |  20:31 ⇒ 21/11/2021 | 08:20 | Аутор: РТРС

Лукач: Враћање надлежности биће политичка борба без употребе силе (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, гостујући у Дневнику плус, истакао је да је у Српској тренутно је у току борба за повратак надлежности, за које, како каже, постоји отпор, али наглашава да ће то бити политичка борба.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

 - Било каква друга, као на примјер ратна опција и примјена силе са било које стране, не долази у обзир. О таквим опцијама уопште нећемо разговарати. Мислим да су сви људи у Републици Српској у потпуности увјерени да Полиција припада Републици Српској и да је то не само надлежност, већ много шире када причамо о безбједности наших грађана, њихове имовине, али и безбједности Републике Српске. Да смо остали без МУП-а мислим да би данас изгубили још много поред тога - нагласио је министар Лукач.

Он је напоменуо је да је Дејтонским споразумом, који је потписан на исти дан када Полиција Српске обиљежава своју славу, ентитетима дата веома широка овлашћења која су у међувремену, под притиском високог представника и међународне заједнице пренесена.

- Било је и неких надлежности које су пренесене и уз сагласност ентитета. Многе од тих надлежности које су пренесене на ниво БиХ до сада нису дале резултате. Нису показале да смо напредовали ка путу за прикључење ЕУ. Напротив, неке су умањене или напросто умртвљене и од њих нико нема користи. Можда да су остале на нивоу ентитета дале боље резултате - рекао је Лукач.

Он је рекао да је у више наврата било директних пријетњи српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, којем, како је оцијенио, пријете они који нису сагласни са његовом намјером да штити Српску и Србе.

- Он говори своје мишљење о политици у БиХ. Има намјеру да штити Републику Српску и српски народ, а некима се то не свиђа и иду у неке радикалне опције и пријетње - рекао је Лукач и додао да многе од тих пријетњи долазе од грађана БиХ који се налазе у другим државама са чијим полицијама МУП Српске контактира да би их санкционисала.

Уз напомену да је неприхватљиво да било ком политичару или његовој породици због става неко може да пријети, Лукач је рекао да ће Полиција Републике Српске заштитити било ког политичара или грађанина коме су упућене такве пријетње.

Он је нагласио да је реформа Полиције била жеља политичког Сарајева и дијела међународне заједнице али да је, упркос томе, сачувана и подсјетио је да је Република Српска неколико година уназад трпјела разне притиске, како у БиХ тако и изван ње.

- Очигледно је да се неком не свиђа постојање Српске иако је она установљена Дејтонским споразумом. Многи су чинили све да Српска нестане и да се њена овлашћења умање на разне начине. Међутим, након толико година могу да констатујем да ћемо сљедеће године обиљежити 30 година постојања Републике Српске. Вријеме је да сви у БиХ схвате да је Српска чињеница и да нећемо одустати од њеног постојања - нагласио је министар.

Лукач је рекао да је Влада Републике Српске протеклих година много радила на опремању МУП-а, као и обучавању свих јединица Полиције Српске, а нарочито Специјалне антитерористичке јединице.

Он је нагласио да је Специјална антитерористичка јединица на високом нивоу обучености и опремљености, да се обука спроводи у континуитету, те да у томе имају помоћ и од америчке Амбасаде.

- У саставу имамо и Хеликоптерску јединицу са два хеликоптера тако да су мобилни да било гдје стигну на територији Српске. Трећи хеликоптер ће нам бити испоручен у јануару и тиме ћемо заокружити процес формирања Хеликоптерске јединице. У састав Специјалне антитерористичке јединице је укључено 10 оклопних транспорних возила "деспот" - навео је Лукач.

Говорећи о материјалном положају припадника МУП-а Српске, Лукач је навео да је повећањима плата протеклих година доста учињено, али да то још није довољно, па ће се у наредном периоду са Владом Српске радити на томе.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске сутра обиљежава крсну славу Аранђеловдан. Биће положени вијенци и одата почаст за 782 припадника МУП-а који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.