latinica  ћирилица
20/11/2021 |  21:08 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

Отворена изложба најбољих фотографија такмичења "Вики воли споменике"

Изложба најбољих фотографија "Википедијиног" фото-конкурса "Вики воли споменике - 2021 - Република Српска" отворена је вечерас у Источном Сарајеву.
Побједничка фотографија - Фото: СРНА
Побједничка фотографијаФото: СРНА

Током отварања изложбе уприличена је и церемонија уручења награда ауторима најбољих 10 фотографија.

Прво мјесто припало је Радоју Елезу из Требиња за фотографију "Сражевица", друго мјесто освојио је Рајко Куч за фотографију "Црква Светог Василија Острошког у Мишљену", а треће Владимир Тадић са фотографијом "Арсланагића мост".

Елез је новинарима рекао да је на фото-конкурсу учествовао са неколико фотографија, а да су му двије ушле међу десет најбољих, од којих је "Стражевица" изабрана за најбољу.

- Ријеч је о једном брду у Херцеговини, између Невесиња и Берковића за које се вежу бројне легенде - појаснио је Елез.

Он је истакао значај овог "Википедијиног" такмичења, јер се на тај начин чувају историјски споменици Републике Српске, а истовремено постају доступни цијелом свијету.

Предсједник жирија и професор црквеног сликања на Академији умјетности у Крагујевцу Мишо Филиповац рекао је да је на фото-конкурс пристигло више од 1.200 фотографија, те да се стручни жири веома трудио да изабере 10 најбољих.

- Гласање је било анонимно, трудили смо се да оцијенимо све ликовне елементе које смо могли да пронађемо у овогодишњем фантастичном такмичењу. Ово је један од начина борбе за очување споменика. Ове фотографије ће постати дио архиве `Википедијине` заједнице и биће доступне свима на интернету - појаснио је Филиповац.

Предсједник Викимедијине заједнице Републике Српске и координатор пројекта Бојана Подгорица изразила је задовољство што је Република Српска међу 37 земаља које ове године учествују у овом значајном међународном пројекту.

- Све фотографије које су пристигле на конкурс за нас имају изузетну енциклопедијску вриједност, пошто у Републици Српској постоји више стотина споменика о којима се веома мало зна. Из тог разлога ми улажемо напоре да организујемо овакве пројекете у Српској и да на тај начин представимо љепоте, културно-историјско и природно насљеђе наше земље - рекла је Подгорица.

Она је указала да ће пристигле фотографије послужити за илустровање чланака на "Википедији", који ће бити преведени на бројне свјетске језике, што је изузетно значајно за промоцију Републике Српске.

- Наш тим активно ради и на изради интерактивних мапа заштићених природних и културно-истороријских споменика Републике Српске на којима ће се, осим фотографија и локација, налазити све информације о датим добрима које ће бити доступне у виду `Википедијних` чланака на више језика - нагласила је Подгорица.

Најбоље фотографије овогодишњег фото-конкурса грађани ће моћи да погледају наредних мјесец дана у галерији Културног центра Источно Ново Сарајево.