latinica  ћирилица
21/11/2021 |  08:44 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Опрез, клизави коловози

У већем дијелу Републике Српске и ФБиХ коловози су мјестмично клизави због мраза, а магла смањује видљивост на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, па је потребан опрез при вожњи, саопштено је Ауто-мото савеза Републике Српске.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз, па се возачима савјетује опрезна вожња прилагођену стању и условима на путу.

Посједовање зимске опреме је обавезно.

Од данас до 20. децембра доћи ће до обуставе саобраћаја за све категорије возила због радова на реконструкцији магистралног пута Драксенић-Врбашка један-Врбашка два и преусмјераваће се на алтернативни правац Градишка-Бањалука-Приједор-Козарска Дубица.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја на споју магистралних путева Кобаш-Дервента-Жировине и Жировине-Врхови, те путевима Мостар-Невесиње, дионица Бакрачуша-Невесиње, Руданка-Добој један од моста Руданка до тунела Путниково брдо два, те Лончари-Брчко, у рејону Крепшића.

Режим саобраћаја, због радова, измијењен је и на путу Вршани-Бијељина, рејон Чађавице, на дионици Козарска Дубица-Драксенић-Јасеновац, дијелу магистралног пута Бањалука /Рударска/-Стари Мајдан, Градишка-Нова Топола, Котор Варош-Ободник.

Измијењен је и режим саобраћаја на регионалном путу Бистрица-Пале један, на дијелу дионице регионалног пута Бистрица-Подграб један, Шипово-Ново Село, Језеро-Шипово, Добро Поље-Јажићи-Грајсољци, те Тедин Хан-Криж.

Саобраћај је потпуно обустављен од 7.00 до 18.00 часова на магистралном путу Бањалука-Приједор, дионица од Верића до Ивањске и преусмјерава се на локални пут Ламовита-Бистрица.

Измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Црна Ријека-Угар због радова у тунелу Угар.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци.

Ради извођења бушачко-минерских радова на магистралном путу Брод на Дрини- гранични прелаз Шћепан Поље од 8.00 до 16.00 часова долазиће до повремених получасовних обустава саобраћаја.

До 15.00 часова, због деминерања, у мјестима Војковићи, Клакар Доњи, Горњи Божинци, долази до получасовних обустава саобраћаја.

Због активираних клизишта, једном траком саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На путном правцу Цапарде-гранични прелаз Каракај кретаће се превоз вангабаритног терета, а возачи треба да возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На снази је забрана за теретна возила чија је укупна маса већа од 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку у мјесту Трн јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија је укупна маса већа од 16 тона.

Од 7.00 до 22.00 часа обустављен је саобраћај на регионалном путу Какањ-Високо, путничка возила ће се преусмјерити на локалну обилазницу, а теретна на ауто-пут Какањ-Високо.

На дионици ауто-пута Подлугови-Сарајево сјевер због санационих радова на мосту саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

Због радова у тунелу Скела, на магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф током дана саобраћа се наизмјенично, једном траком, док се ноћу преусмјерава на обилазницу око тунела /круг фабрике Металинг/.

Актуелни су радови на путевима Кладањ-Тузла у близини каменолома Ступари, Коњиц-Јабланица у тунелу Црнаја, Немила-Жепче у мјесту Желеће, Блажуј-Громиљак у Радановићима, Добој-Грачаница у Клокотници, Груде-Љубушки на излазу из Груда и Столац-Хутово у мјесту Церовица.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.