latinica  ћирилица
21/11/2021 |  08:54 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Истрајати у враћању надлежности Српске

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић очекује да институције Српске истрају и доведу до обустављања даљег нарушавања републичких надлежности, али и да врате оне које су у међувремену одузете.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

- Српска се систематски супротставља отимању својих надлежности, тражећи поштовање Дејтонског споразума и да се обустави даље нарушавање Устава БиХ и закона. Дакле, пут изласка из актуелног ћорскокака јесте вратити се изворном Дејтону, односно држати се строго Устава БиХ, права и правде - рекао је Срни Кузмановић поводом 26 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је подсјетио да је Дејтонским споразумом обустављен грађански рат у БиХ, те успостављено /кон/федерално уређење са два ентитета које конституишу три равноправна конститутивна народа.

- Анекс четири или Устав БиХ је компромисни акт, једино и могућ за БиХ. Споразум функционише уз огромне тешкоће које причињавају представници међународне заједнице, посебно високи представници и ОХР. Заправо, од почетка је почела деструктивна дјелатност сарајевског политичког естаблишмента и дијела међународне заједнице да се Устав БиХ не примјењује, већ мијења, што је за Српску неприхватљиво - рекао је Кузмановић.

Он је истакао да не би било спорно да се Устав мијења према прописаној процедури уз сагласност свих конститутивних народа, али и нагласио да високи представници не поштују процедуре.

- Неуставним и нелегалним актима се девалвира Устав Српске, а дјелимично и Устав БиХ, као и бројни закони. Такво преузимање улоге законодавца је недопустиво - оцијенио је Кузмановић.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.