latinica  ћирилица
21/11/2021 |  09:16 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Дејтон - најбољи рецепт за будућност БиХ

Дејтонски мировни споразум, иако је потписан прије 26 година, представља најбољи рецепт за будућност БиХ, јер је рјешење које би било истински функционално када би се примијенило, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Према његовој оцјени, Дејтон има перспективу само ако се одустане од његовог уништавања, што ради Сарајево уз подршку неких западних центара моћи.

- Данашња пат-позиција у БиХ је резултат таквог деловања, а кривци су они који су рушили Дејтон - рекао је Анђелковић поводом 26 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он сматра да Сарајево мора да одустане од удара на Дејтон и понашања које је и изазвало рат у БиХ, а то је жеља да се наметањем једностраних рјешења створи унитарна држава, у којој би о свему одлучивали Бошњаци.

- Дејтон је једна врста компромиса јер је послије његовог потписивања постало јасно да од титоистичке унитарне Босне под бошњачком хегемонијом нема ништа. С друге стране, и Срби су направили компромис одустајањем од права на самоопредјељење и раздруживање - рекао је Анђелковић.

Међутим, како је навео, показало се да Дејтонски споразум и није био прави мировни споразум, већ само варка Бошњака.

- Чим је склопљен мир, одмах је почело подривање Дејтона и отимање овлаштења од Републике Српске са намјером да се постепено узме у миру оно за шта Бошњаци уз помоћ Америке и својих тадашњих партнера нису били у стању да се изборе у рату - указао је Анђелковић.

Он је истакао да је таква политика варања Републике Српске и довела до кризе, јер је Српска схватила да је изложена мирнодопској агресији и супротставила се томе.

- Свијет се довољно промијенио да таква једнострана политика више не може да прође, па у БиХ имамо пат-позицију за коју су одговорни они који су подривали Дејтонски споразум - оцијенио је Анђелковић.