latinica  ћирилица
21/11/2021 |  09:30 | Аутор: СРНА

Повећање плата - једна од најважнијих полуга економског раста

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је да најављено повећање плата као инструмент економске политике представља у овом моменту једну од најважнијих полуга економског раста и функционисања Српске.
Миленко Крајишник - Фото: СРНА
Миленко КрајишникФото: СРНА

- За то има више разлога. Код нас су дохоци ниски и имамо проблема са задржавањем радних капацитета, односно одређених профила занимања који су опредијељени да траже запослење у другој земљи гдје су плате веће. Други разлог томе је инфлација, коју би требало испратити са очувањем стандарда запослених и све мјере у том правцу су позитивне - рекао је Крајишник, коментаришући најављено повећање плата у Српској.

Он је навео да се говори о два начина повећања плата, један је прерасподјела унутар бруто плате, гдје је Влада Републике Српске најавила спремност да се одрекне дијела својих прихода по основу пореза на плате како би запослени добили већа нето примања.

- То је добар метод, при чему Влада мора у буџету обезбиједити приходе из других извора како не би направила буџетски дефицит. То повећање неће бити значајно у апсолутном смислу, али ипак је свако повећање добродошло - оцијенио је он.

Крајишник је истакао да је други правац повећања плата повећање бруто плате, тј. уопште повећање плате у прерасподјели између плате и других врста расхода.

Нагласио је да ће повећање плата повећати и агрегатну тражњу која је главни импулс са повећање потрошње, а то је основни замајац за повећање производње.

Он каже да ће повећање плата повући и повећање пензија, те да ће све то довести до расподјеле дохотка код великог броја корисника, што у кризним ситуацијама брже даје импулс за економски раст.

Коментаришући одлуку Владе о смањењу марже за два одсто на основне животне намирнице, каже да је то категорија која има више социјални карактер и да је посљедица значајнијег раста цијена, односно инфлације која је присутна у цијелом свијету.

- Влада је имала жељу да евентуално заустави раст тих цијена, мада то не може битније утицати на смањење цијена. Смањење цијена би било битно да се ограничи раст основних животних намирница, али у економском смислу та мјера нема неки велики учинак - оцијенио је Крајишник.

Према његовим рјечима, Република Српска се тешко може борити против инфлације јер је она добрим дијелом увезена из иностранства.

- Добар дио инфлације се увози и преко резервне валуте јер је КМ чврсто везана за евро и сва инфлација која се налази у зони евра ће се по тој линији преселити у Српску. Надам се да ће инфлација код нас остати на оном нивоу који неће битније угрозити наш привредни систем - рекао је Крајишник.

Он је навео да је садашња инфлација у свијету узорокована емисијом новца великих свјетских монетарних система као што су Европска централна банка или Федералне резерве САД, које су имале за циљ да монетарним инструментима рјешавају економске проблеме који су узроковани пандемијом вируса корона, те да то није први пут да се тако ради.