latinica  ћирилица
21/11/2021 |  09:46 | Аутор: СРНА

Марковић: Преговори најбољи начин да се смири ситуација

Оно што чека БиХ, а тиме и Републику Српску, зависи од политике коју ће водити велике силе, али и од спремности домаћих политичких елита на преговоре, рекао је професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић.
Дејтонски споразум -
Дејтонски споразум

- То значи да је потребно да велике силе одустану од коришћења инструмената утицаја какве су одлуке високог представника са законском снагом и прегласавање у Уставном суду БиХ, коришћењем страних судија - поручио је Марковић поводом 26 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Марковић је рекао да та два инструмента доводе до тога да се унутар земље нарушава равнотежа снага и даје предност бошњачкој политичкој елити, што се не би смјело дешавати.

С друге стране, истиче Марковић, спремност домаћих политичких елита на преговоре најбољи је метод да се смири политичка ситуација у којој је однос снага такав да не може бити побједника и поражених, нити би то било добро.

Каже да ће спремност за постизање таквих рјешења постојати само ако не постоје страни ментори који снажно подстичу домаће актере да стварају кризе или да инсистирају на одлукама и радњама које друге двије стране у земљи доживљавају као атак на своје виталне интересе.