latinica  ћирилица
21/11/2021 |  10:03 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Одржана Ноћ позоришта

Културна манифестација Ноћ позоришта отворена је у Мркоњић Граду дјечијом представом "Хајдук у Београду", након чега је уприличено дружење са глумцима и промовисана књига Љиљане Чекић о оснивању и развоју Народног позоришта Врбаске бановине.
Ноћ позоришта у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Ноћ позоришта у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

У БиХ 16 позоришта учествују у Европској ноћи позоришта, а из Републике Српске су, поред мркоњићког позоришта, укључени и Народно позориште Републике Српске и "Даске" Лакташи, рекла је ујетнички руководилац Градског позоришта Мркоњић Град Дубравка Николић. 

Синоћ је представљена школа глуме Градског позоришта њиховом првом представом "Хајдук у Београду", након чега су глумци Љиљана Чекић, Раденка Шева, Мирела Предојевић и Горан Јокић разговарали са публиком и причали о суштини позоришта.

- Суштина Ноћи позоришта је промоција позоришног живота и упознавање са позориштем иза сцене и око сцене - навела је Николићева.

И драмска секција Гимназије је извела један сегмент из мјузикла, уприличен је и наступ свирача, играча, пјевача и глумаца.

У оквиру ове манифестације промовисана је и књига Љиљане Чекић "Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој".

Чекићева је рекла да је књига резултат истраживања и дио њене докторске дисертације о првим година рада Народног позоришта.

- То су прве четири године од оснивања, од 1930. до 1934. године. Био је то један веома динамичан период када је годишње било више од 20 премијера, а око 100 дана током године позориште је проводило на турнејама - рекла је Чекићева.

Она каже да су ове богате културне активности биле с циљем просвећивања народа, а Народно позориште Врбаске бановине је гостовало и у Мркоњић Граду.

Чекићева истиче да је позориште имало праксу да одигра бесплатне представе за народ, најчешће пијачним даном, када је било пуно људи са села.

- Постоје свједочења о великом интересовању за те представе, а локално становништво је припремало поклон за глумце. То је било најчешће играње глувог гламочког кола које су изводили локални омладинци у част Народног позоришта - наводи Чекићева.

Ноћ позоришта у Мркоњић Граду је имала и хуманитарни карактер. Цијело вече је посвећено просвјетном раднику Ружици Кокези из овог мјеста која се бори са тешком болешћу.