latinica  ћирилица
21/11/2021 |  10:29 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска се бори за очување уставних надлежности (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се Република Српска, 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, бори за очување и враћање својих уставних надлежности и нагласила да надлежности морају да буду тамо гдје је то Уставом предвиђено.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумијевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Нажалост, истиче Цвијановић, Република Српска се данас бори за очување уставних надлежности и спречавање даљег развлашћивања.

- Али, ми желимо да ова држава функционише у миру и стабилности. Република Српска је мјесто у којем наши грађани остварују своја најважнија права. Из тог разлога сматрамо да је потребно да се ојачају њене институције, а да би се ојачале институције, надлежности морају да станују тамо гдје је то Устав рекао - нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, Република Српска се нашла у нелогичној ситуацији да објашњава цијелом свијету да је важно да се придржавамо Устава.

Цвијановић је навела да све оно што странци никад не би дозволили у својим државама, дозвољавају и промовишу у БиХ и истакла да је то унијело доста фрустрација у међусобне односе у оквиру БиХ, између конститутивних народа.

- Наша визија БиХ је визија стабилне државе у којој свако може да оставрује своја права у складу са Уставом, у којој нико никоме не смета, у којој може и треба да се разговара о свим важним питањима. То треба да буде све оно чега нажалост данас, 26 година од потписивања Дејтонског споразума, нема - нагласила је Цвијановић.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.