latinica  ћирилица
21/11/2021 |  11:21 ⇒ 11:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Старовић: Дрска провокација Куртија

Најава Албина Куртија да би гласао за "уједињење" јужне српске покрајине са сусједном Албанијом представља дрску провокацију, казао је Немања Старовић.
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs) -
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs)

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић додаје да то осликава јасну намјеру за даљом дестабилизацијом прилика у региону.

Старовић је рекао да је крајње време за то да ЕУ примјеном "пунитивних мјера дјелатно прикаже став о неприхватљивости таквог дјеловања Албина Куртија", будући да реторичке осуде немају никаквог смисла нити ефекта.

- Уколико ни овога пута то не буде случај и казнене мјере опет изостану, поштеније би било да европски медијатори заувијек заћуте - нагласио је Старовић.

- Примјена двоструких аршина на штету српског народа представља нешто на шта смо већ навикли. Међутим, не можемо и нећемо остати без одговора на покушаје да се на тијелу наше државе рјешавају национална питања других, док се у исто вријеме, на сваком мјесту и у свакој прилици негира право српског народа на самоодређење. Носећи принципи међународног јавног права налазе се у темељу спољне политике Републике Србије, што наше дјеловање чини постојаним, предвидивим и одговорним, а истовјетан приступ очекујемо и од свих наших међународних партнера - истиче државни секретар.

Курти је у интервјуу за швајцарски онлајн магазин Монокл рекао да би у будућности гласао за уједињење с Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски.