latinica  ћирилица
21/11/2021 |  11:29 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Народна скупштина не ради ништа противуставно

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је парламент Српске, с обзиром на своју кратку историју, увијек био пред изазовима, као што је и сада, 26 година након потписивања Дејтонског мировног споразума, али да не ради ништа противуставно, нити незаконито.
Недељко Чубриловић - Фото: Глас Српске
Недељко ЧубриловићФото: Глас Српске

Чубриловић сматра да је то најважније, с обзором на то да је Народна скупштина Републике Српске највиши орган законодавне власти.

- Сви они који јој приписују неке друге елементе или прижељкују нешто друго, далеко су од стварних чињеница. Народна скупштина ће сигурно дати свој допринос рјешавању свих, па и конфликтних ситуација у капацитету који може бити одлучујући у свим овим битним елементима - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је изразио наду да ће и ово вријеме врло брзо проћи, како би се могло размишљати и планирати неки други пројекти, који ће бити животнији.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година параФиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.