latinica  ћирилица
21/11/2021 |  11:57 ⇒ 12:11 | Аутор: РТС

Американцу црногорског поријекла 16 година затвора због тероризма

Амерички држављанин, поријеклом из Црне Горе, осуђен је у САД на 16 година и осам мјесеци затвора због тероризма.
Елвис Реџепагић (фото: newsday.com) -
Елвис Реџепагић (фото: newsday.com)

Елвис Реџепагић је признао кривицу на суђењу, а оптужен је за покушаје да терористичким организацијама Исламска држава (ИСИС) и Ел Нусра фронт, обезбиједи материјалну подршку и ресурсе, саопштило је америчко министарство правде.

- Овом казном, Реџепагић плаћа цијену за своје погрешне везе са тероризмом и покушаје да се придружи ИСИС-у и Ел Нусра фронту у циљу вођења насилног џихада - рекао је државни тужилац Бреон Пис.

Он је захвалио, између осталог, и Представништву ФБИ за Србију, као и Министарству правде Црне Горе за помоћ у овом случају.

Како се наводи у пресуди, Реџепагић је почетком 2015. године почео комуникацију са особом за коју је вјеровао да је командант батаљона у Сирији и члан ИСИС и Ел Нусра фронта, како би се придружио том батаљону у џихаду. Када није успио да уђе у Сирију из Турске у јулу 2015. године, у августу 2016. то је покушао из Јордана, али су га тамошње власти зауставиле.

У својим Фејсбук објавама из октобра 2015. године, Реџепагић је објаснио да је "џихад када се бориш за Бога" и "умреш у част Алаха", стоји у пресуди.

- Такође је навео да је путовао у Турску како би се придружио џихаду и Ел Нусри, те је предвиђао да ће "доћи вријеме када ће људи једино знати да кажу Алаху екбер" - наводи америчко министарство правде.

Како додају, претрагом његовог лаптопа нађени су бројни примјерци ИСИС-ове пропаганде, а утврђено је и да је стално посјећивао сајт "Пут хилафета" или "Пут до Калифата", који на бошњачком регрутује борце са Балкана за ИСИС и друге терористичке организације у Сирији, тврди америчко министарство правде.

Како су раније објавили амерички медији, Реџепагић је поријеклом из Црне Горе, а у САД је живио на Лонг Ајленду у Њујорку. Он је, према наводима Њујорк поста, приликом хапшења, пријетио да ће одсјећи главу својој мајци.