latinica  ћирилица
21/11/2021 |  12:17 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Карпентер: Додик у праву да је БиХ "неуспјела држава" и да "западни експеримент" не функционише

БиХ је политички и економски зомби и никакав западни напор не може је вратити у живот, оцијенио је аналитичар Института Кејто у Вашингтону Тед Гејлен Карпентер.
Фото: UN / 19fortyfive.com -
Фото: UN / 19fortyfive.com

Карпентер у тексту под насловом "Када ће Америка схватити да је БиХ зомби држава?" указује да амерички и други западни лидери одбијају да се суоче са гомилом доказа да је њихов пројекат изградње БиХ неуспјешан и да покушаји инсистирања на јединству негдје гдје три деценије болног искуства потврђује да нема ничег ни сличног томе, може само указивати на погрешну страну политику.

- БиХ остаје нетакнута само на инсистирање арогантних америчких и европских званичника који одбијају да признају да је њихов приступ потпуно погрешан од почетка. БиХ је политички и економски зомби и никакав западни напор не може је вратити у живот. Давно је прошло вријеме када је требало прихватити ту реалност - оцијенио је Карпентер у тексту који је објавио портал "1945".

Он истиче да скоро три деценије након потписивања Дејтонског споразума, САД и њихови европски савезници покушавају да од БиХ направе поуздану и одрживу земљу.

Карпентер наводи да је Дејтонски споразум зауставио рат у БиХ, али да је врло мало учињено на рјешавању подијела у земљи, а још мање да се три фракције трансформишу у поуздану економску и политичку цјелину.

- Ова ситуација и данас је непромијењена од 1995. године. Економски, БиХ је нефункционална и њен БДП од 20,1 милијарде долара ставља је на 117. мјесто на свјетским листама, али је и та скромна цифра варљива јер обухвата новац од међународне помоћи, те приходе од мировних снага и доприносе међународних бирократа који се још налазе у тој земљи - указује Карпентер.

Према наводима Карпентера, БиХ је још нефункционалнија политички него економски јер, упркос статусу независне земље са двије полуаутономне административне јединице, реална моћ лежи код међународних званичника.

У тексту се напомиње да су УН након Дејтонског споразума именовале високог представника који би рјешавао спорове на домаћој политичкој сцени и наметао одлуке уколико стране не могу да постигну договор.

- Посљедњи представник и даље управља БиХ декретом и понаша се као колонијални управник - оцијенио је Карпентер.

- У октобру је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик објавио да је БиХ "неуспјела држава" и да "западни експеримент" не функционише - наводи Карпентер и истиче да је, уколико се у обзир узму чињенице са терена, тешко бити против Додиковог закључка.

Тед Гален Карпентер је сарадник на Институту Като за одбрамбену и страну политику и један је од уредника на порталу "1945". Аутор је 12 књига и више од 950 чланака о међинародним питањима.

Оригинални текст прочитајте и ОВДЈЕ.