latinica  ћирилица
21/11/2021 |  14:20 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

"Разградња Дејтона довела БиХ у највећу институционалну кризу" (ВИДЕО)

Разградњом базичног консензуса и баланса који је постигнут у Дејтонском споразуму дошло до дебаланса који је довео до тога да је БиХ данас у највећој институционалној кризи, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је нагласио да се поставља озбиљно питање моћницима који су овдје радили 26 година - како нису успјели да направе одржив систем?

- Можда то нису ни хтјели. Можда су хтјели да се овдје задрже 26 година, а можда и дуже, правећи нестабилан политички систем, разграђујући дејтонски баланс, а успут сваког ко се супротстави њиховим напорима да сруше Дејтон окривљивали за рушење Дејтона - рекао је Додик.

Додик је истакао да су "Срби прихватили Дејтон онако како је написан о чему говори и сама чињеница да је у Републици Српској данас празник, што није случај у ФБиХ која покушава наметнути да је неки други датум празник БиХ".

- Због 26 година сталне искривљене примјене Дејтона дошло је до ситуације да се БиХ данас не може дати епитет стабилне заједнице, те је питање да ли је она уопште могућа. Оно што су учинили страни имплементатори да разбију ову земљу, више су учинили него сви њени народи заједно, кроз цијелу историју. Данас су два конститутивна народа незадовољна. Говорим у име Срба, али видим да су и Хрвати незадовољни - поручио је Додик.

Подсјетио је да је Српска упозоравала да се треба држати договора, а не наметати рјешење.

- Умјесто да се то сматрало конструктивним, они су то видјели као слабост и поруку да треба још више да врше притисак на Републику Српску - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је додао да смо "данас дошли ту гдје смо дошли након свега што је урадио високи представник на шта није имао право".