latinica  ћирилица
21/11/2021 |  15:40 ⇒ 15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска спремна да затвори границу са Бјелорусијом

Пољска разматра могућност увођења строгих санкција против Бјелорусије, укључујући и затварање граничних, транзитних и трговинских прелаза, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки на заједничкој конференцији за новинаре са својом естонском колегиницом Кајом Калас.

- Разматрамо увођење све озбиљнијих економских санкција, укључујући и затварање пољско-бјелоруске границе од стране Пољске - рекао је пољски премијер, напомињући да ће све зависити од дјеловања бјелоруских власти, пренио је ТАС С.

- Желимо да бјелоруском предсједнику Александру Лукашенку дамо шансу да се повуче и врати мигранте у њихове матичне земље - рекао је Моравјецки.

Напоменуо је и да постоји снимак на коме се види како бјелоруске службе упућују мигранте како да нападну пољске снаге безбједности.

- То значи да ће акције бјелоруских служби вјероватно довести до ескалације ситуације - примијетио је Моравјецки и додао да је Пољска спремна да затворимо нове прелазе, транзитне и трговинске могућности како би извршили економски притисак.

- Данас, на источној граници Пољске, имамо посла са новом врстом рата, у којем мигранти и дезинформације служе као оружје, суочавамо се са хибридним ратом - навео је Моравјецки, окрививши руководство Бјелорусије и Русије за оно што се дешава.

Према његовим ријечима, осим миграционе кризе, пријетњу источним границама ЕУ и НАТО представљају вјештачки изазвана енергетска криза и растућа војна активност Русије у близини Украјине.