latinica  ћирилица
21/11/2021 |  16:11 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Брнабић: Куртијева изјава дестабилизује регион

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је да изјава премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да би у будућности гласао за спајање Косова и Албаније може озбиљно да дестабилизује цијели регион и додала да свако ћутање ЕУ на овакве изјаве значити одобравање.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Та изјава може да изазове велике потресе у цијелом региону. Јасна је политика Аљбина Куртија коју он, чини ми се, не крије. Оно што много више брине је недостатак реакције међународне заједнице - рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да би вољела да је чула нешто о Куртијевој изјави од извјестиоца ЕУ за самопроглашено Косово Виоле фон Крамон.

- Жена се бави Србијом и свим темама, од владавине права, права радника, до наше инвестиционе климе, рударства и рударења литијума у Србији, умјесто да се бави тиме шта се дешава на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија. Не изјашњава о ономе о чему треба да се изјашњава као извјестилац за такозвано Косово, а то је изјава Аљбина Куртија - нагласила је премијер.

Она је указала да је ове године било 117 различитих напада на Србе и српску имовину на Космету , што је за 30 одсто више у односу на прошлу годину.

- Ни о једном од тих напада Виола фон Крамон се није изјаснила, тако да бих вољела да чујем и ЕУ, и њу шта имају да кажу о овоме. Свако ћутање је знак одобравања - рекла је Брнабићева за Танјуг.

На питање да ли је могуће да у будућности дође до таквог сценарија, Брнабићева је одговорила да сумња у то, али да је потребно да сви међународни чиниоци кажу да је то немогуће.

- Зависи од тога како ће се међународна заједница поставити према томе, али то би онда значило много шире посљедице за читав овај регион, али и за друге регионе у Европи и свијету. Ја се надам да се они нису изјаснили само зато што је викенд па можда не раде, мада видимо да Виола фон Крамон и викендом воли да критикује Србију. Ја се ипак надам да ће се они огласити - рекла је премијер.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изјавио је раније да је "Косово прогласило независност од Србије, а не од Албаније", те да би у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски.