latinica  ћирилица
21/11/2021 |  19:47 ⇒ 22/11/2021 | 09:07 | Аутор: РТРС

Полицајци хероји: Увијек смо у служби грађана Српске (ВИДЕО)

Припадници Министарства унутрашњих послова увијек су у служби грађана Републике Српске. У свим ситуацијама и околностима, ризикујући властито здравље, помажу грађанима у невољи. Ово је прича о храбрим полицајцима из Бањалуке и Источног Сарајева.
Александар Церовина и Бобан Јоловић - Фото: РТРС
Александар Церовина и Бобан ЈоловићФото: РТРС

Будимир Поповић на посао никад не касни. Тако је било и тог 27. октобарског јутра. По преузимању смјене у 6 часова, у 6 и 10 стиже позив да женска особа намјерава да скочи с Ребровачког моста. Након неколико минута стиже и други позив. Поповић сједа у службено возило и креће у потрагу низводно од Ребровачког моста, претражујући неколико локација. Мрак, набујао Врбас и неприступачан терен нису га одвратили од намјере да помогне.

- Уочио сам лице које се закачило за дрвени пањ у води. Након тога сам преко моста прешао на другу страну, дотрчао до тог лица, извукао из воде и носио неких стотињак метара до напуштеног објекта. Потом су и дошле колеге из полицијских станица Обилићево и Центар и Интервенција, а затим и хитна помоћ - прича о свом подвигу Поповић.

Један живот је спасен. И то не први пут у каријери полицајца Поповића, дугој четврт вијека.

Да околности обликују карактер и стварају хероје, потврђује и примјер храбрих полицајаца из Источног Сарајева. Иако скромно кажу да су само обављали оно што им је дужност, за станаре зграде која је горјела, Александар Церовина и Бобан Јоловић, остаће у памћењу као хероји који су из густог дима извукли једномјесечну бебу и слијепу жену, а након тога помогли и ватрогасцима у санирању пожара.

- Узео сам бебу и ћебе са дјечијег кревета. Прекрио сам носиљку, и дијете изнио кроз хаустор зграде до излаза - прича Церовина. На његове риијечи надовезао се Јоловић:

- Када је колега извео бебу, ја сам повео мајку. Она је била у шоку, стално је питала гдје је беба, плакала је. Појаснио сам да је колега изнио бебу. Када смо изашли из зграде, колега јој је показао дијете и тек тада се мало смирила.

Након што су позвали хитну помоћ, поново су се вратили у зграду. Драми није био крај.

- На једном од спратова затичем двије старије госпође, мајку и кћерку. Старија госпођа ми говори да јој је кћерка слијепа. Извели смо их на сигурну удаљеност од зграде. Ту су били и остали станари зграде који су нам помагали - додаје полицајац Јоловић.

Жртава, на срећу није било. Сви становници зграде су евакуисани и пожар је угашен. Ови млади припадници полицијске станице Источно Ново Сарајево поручују да је смисао њиховог позива да буду у служби грађана 24 часа дневно. Иста порука је и из Бањалуке:

- Вјерујте радницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, ми смо ту ради вас - поручио је Будимир Поповић, помоћник командира Полицијске станице Обилићево.