latinica  ћирилица
21/11/2021 |  19:53 | Аутор: СРНА

Ухапшени осумњичени за отмице и мучење миграната

Двојица Пакистанаца и два малољетника из Авганистана ухапшена су и оптужена да су притварали и мучили мигранте у импровизованом кампу на граници између Сјеверне Македоније и Србије, саопштиле су данас сјеверномакедонске власти.
Мигранти на граници са Македонијом (фото: http://www.telegraf.mk/) -
Мигранти на граници са Македонијом (фото: http://www.telegraf.mk/)

Из Канцеларије државног тужиоца Сјеверне Македоније наводи се да су осумњичени поставили импровизовани камп гдје су држали остале мигранте који су илегално долазили из Грчке и чекали да уђу у Србију на путу ка богатијим европским државама.

Тужилац наводи да је криминална банда дјеловала од августа.

Власти истичу да су мигранти присилно задржавани у кампу и да су им одузимани пасоши и мобилни телефони.

- Осумњичени су физички злостављали жртве, фотографисали их и слали слике њиховим породицама од којих су тражили новац да би им допустили да наставе пут. Осумњичени су мучили жртве ради изнуде новца - истиче се у саопштењу.

Неколико отетих миграната успјело је да пријави проблеме члановима породице у Србији. Полиција из Сјеверне Македоније и Србије упала је у камп, гдје су пронашли 35 миграната, међу којима је било и девет малољетника.

Власти нису објавиле националност отетих миграната.

Истражни судија из Скопља одредио је притвор за осумњичене. Уколико буду проглашени кривим суочавају се са затворском казном у трајању до осам година.