latinica  ћирилица
22/11/2021 |  08:35 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Званично почиње изградња метроа у Београду

У Београду данас званично почиње изградња метроа, највећег пројекта који је икад рађен у Србији.

Радови почињу на Макишком пољу, а овај догађај је раније министар финансија Синиша Мали најавио као "историјски дан који су чекале генерације грађана".

Када у потпуности буде завршена, прва линија метроа ће повезивати Железник и Миријево, биће дугачка 21,1 километар и имаће 21 станицу, а друга линија ће повезивати Бежанију и Миријево, биће дуга 21 километар и имаће 23 станица. Њих двије ће се укрштати на Савском тргу.

Метро ће бити најсавременији и потпуно аутоматизован, без машиновође, а планирано је да прва линија буде завршена 2028. године, а друга 2030.

Директор "Београдског метроа" Станко Кантор рекао је за РТС да ће Београд да се измијени изградњом метроа са новим линијама БГ воза, новим редовима вожње, чешћим поласцима, док је планирано и унапређење трамвајског система.

- То ће изменити начин живота у граду и грађанима омогућити, не само да брже стижу са једне тачке на другу, него и удобнију вожњу у односу на аутобуски превоз. Ово је прилика да се ишколују нове генерације стручњака, инжењера и да подигнемо ниво знања у нашем друштву - истакао је Кантор.

Прва линија ће имати 21 километар, започиње у Железнику, на Макишком пољу и завршава се у Миријеву.

Друга линија, напоменуо је он, која треба да почне да се ради двије године касније, а раде се пројекти, ићи ће од Земуна до Миријева.

Говорећи о дубини метроа, Кантор каже да то варира у зависности од дијела града - стари дио Београда је брдовит тако да ће имати дубоке станице до 38 метара.

- Биће и плиће до 15 или 20 метара - каже он, наводећи да су правци кретања метроа и станице одређени на основу анализе токова путника.