latinica  ћирилица
22/11/2021 |  09:26 | Аутор: Б92

Кустоси: Слика продата за 450 милиона долара није Леонардова

Изгледа да су кустоси из музеја Прадо у Мадриду донијели коначну одлуку о слици Салватор Мунди.
Салватор Мунди - Фото: Wikipedia
Салватор МундиФото: Wikipedia

Ова слика од тренутка када се појавила изазива бројне контроверзе и расправе о томе да ли је ријеч о правом Леонарду де Винчију. У новембру 2017. слику, која се водила као аутентични Леонардо, купио је саудијски министар културе, принц Бадр бин Абдула за рекордних 450 милиона долара.

Међутим, из Прада се не слажу са колегама и бројним експертима који су тврдили да је Салватор Мунди оригинално дјело чувеног ренесансног умјетника. У каталогу изложбе у Праду под називом "Леонардо и копије Мона Лизе", која се може видјети у Мадриду до 23. јануара 2022. и која се фокусира на копију Мона Лизе из тог музеја, али се бави и верзијама других Леонардових дјела, доведена је у питање аутентичност слике која је сада у Саудијској Арабији, што је уједно и најоштрија критика од стране једног од водећих свјетских музеја.

Оцјена Прада забиљежена је у попису дјела у којем се та слика води као рад "приписан радионици или ауторизован или надзиран од стране Леонарда" и то под називом Кокова верзија, будући да ју је 1900. године купио Францис Кок из Лондона.

Кустос из Прада Ана Гонзалес Мозо коментарише у свом тексту да неки стручњаци сматрају да је постојао данас изгубљени прототип слике, док други мисле да је Кокова верзија "о којој се много расправљало" оригинал. Међутим, она тврди да "не постоји Леонардов прототип". Мозо предлаже да је још једна копија слике Салватор Мунди, тзв. Ганајева верзија (1505-15), најближа Леонардовом изгубљеном оригиналу. Набавио ју је маркиз де Ганај 1939. године, продата је 1999. године и сада се налази у анонимној приватној колекцији. Мозо тврди да је вјешт умјетник из Леонардове радионице који је насликао Ганајеву верзију слике Салватор Мунди такође одговоран и за рану копију Мона Лизе (1507-16) која се чува у Праду. Занимљиво је да је у каталогу репродукована Ганајева веризија преко цијеле странице, док уопште нема илустрације Кокове верзије.