latinica  ћирилица
22/11/2021 |  10:41 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Радовима на будућем депоу почела изградња Београдског метроа

На Макишком пољу у Београду јутрос су почели радови на припреми терена на простору гдје ће бити изграђен депо будућег метроа, чиме је озваничен почетак радова на изградњи Београдског метроа.
Будући депо Београдског метроа - Фото: ТАНЈУГ
Будући депо Београдског метроаФото: ТАНЈУГ

Почело је уклањања ниског растиња на том подручју и слоја хумуса, како би потом било насуто 480.000 кубних метара камена, јавио је РТС.

Директор предузећа "Мостоградња" Горан Петровић рекао је да је депо метроа у складу са планом детаљне регулације Макишког поља, намијењен за смјештај и одржавање цјелокупне возне флоте линије један Београдског метроа.

- Радови се изводе на површини од 72 хектара на подручју између Обреновачког пута, односно Савске магистрале, улице Боре Станковића и постојеће ранжирне станице у дужини од 2.242 метра и ширине од 150 до 400 метара - рекао је Петровић.

Он је нагласио да се неће изводити никакви подземни радови, већ искључиво насипање.

Предвиђено је да прва линија метроа повезује Железник и Миријево у дужини 21,1 километар и имаће 21 станицу.

Друга линија ће повезивати Бежанију и Миријево, биће дуга 21 километар и имаће 23 станица. Двије линије ће се укрштати на Савском тргу.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да послије 100 година пројекат метроа креће у реализацију.

- Дошао је тај дан да дефинитивно почнемо са првим радовима на Макишком пољу и важно је да почнемо да реализујемо тај пројекат - додао је Радојичић.