latinica  ћирилица
22/11/2021 |  12:41 | Аутор: СРНА

Кумулативни приходи Алумине од продаје око 2,1 милијарду КМ

Финансијски директор зворничке компаније Алумина Владимир Крстић сматра да је у протеклих осам и по година карактеристика компаније рад на стабилности свих процеса, развоју нових производа и дисперзији ризика у остварењу прихода од продаје, тј. приступу тржишта и склањању фокуса са берзе готових берзанских производа како би фабрика могла да формира независну продајну цијену, а самим тим да обезбиједи стабилност у властитом билансу успјеха.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Подсјећајући да је почетком априла 2013. године уведен стечај у матично предузеће Фабрику глинице Бирач, Крстић је рекао да је Алумина у том периоду успјела да се избори са свим изазовима, пословним и ванпословним, који су на неки начин терет и ограничење у пословању више објективни него субјективни.

- Компанија је у том периоду успјела да оствари приходе од продаје у кумулативном износу око 2,1 милијарду КМ, што је раритет, да предузеће чија је матична компанија у стечају не само да нормално послује, него се успјешно развија - констатовао је он.

Крстић је нагласио да је Алумина у протеклих осам и по година уплатила око 114 милиона КМ пореза и доприноса, око 79 милиона КМ Електропривреди Републике Српске, око 35 милиона КМ Жељезницама Републике Српске и око 260 милиона КМ бруто зарада, односно накнада за рад запослених.

Он је навео да компанија успјешно развија палету готових производа, да повећава маржу, ликвидност и солвентност, да смањује доспјеле и недоспјеле обавезе, изложеност према банкама, редовно измирује обавезе према запосленим са свим обавезама, порезима и доприносима на зараде и накнаде за рад.

- При свему томе, компанија има константно оптималне залихе и адекватна потраживања са аспекта управљања и планирања биланса успјеха и пословања у текућој години, тако да има стабилност која доприноси кредибилитету код свих комитената у ситуацији када нерјешиви правни статус повећава ризик да је сигурност упитна, односно када се повећава комплексност у пословању с Алумином због неријешеног правног статуса - рекао је Крстић.

Према његовим ријечима, пословање компаније је такво да је све ове године до сада независна ревизија дала чисто мишљење, да је ове године ушла у процес ревизије, да инспекције које су биле по свим основама нису имале примједбе на законитост и цјелисходност рада у Алумини, те да су све те обавезе које компанија генерише из пословања дошле у статус да се измирују на вријеме и у роковима доспијећа.

Говорећи о инвестиционим улагањима, Крстић је рекао да је у претходних осам и по година компанија инвестирала приближно 90 милиона КМ закључно са 2021. годином.

- Инвестирање је било неопходно како би компанија у ситуацији ниске цијене металуршке глинице на берзи имала стабилност, извјесност и постојање одрживе марже, како би могла да исплаћује обавезе које генеришу пословање, плус обавезе које су биле на датум стечаја Бирча акумулиране у Алумини и повезаним предузећима, гдје је нужност регулисања и намиривања тих обавеза била одговорност саме Алумине - појаснио је Крстић.

Он је навео да без тих инвестиција и без фокусирања на дисперзију готових производа који нису берзански и који дају више технологије, знања и веће марже, Алумина не би могла да све ове изазове успјешно савлада, чиме би била упитна њена одрживост да је остала на производном програму који је био затечен у 2013. години, у моменту отварања стечаја над матичним предузећем Бирач.

Навео је да је у овој години Алумина дошла апсолутно у ситуацију да нема доспјеле обавезе према добављачима, да се оне регулишу на седмичном нивоу, да су недоспјеле обавезе нематеријалне, да је изложеност према банкама никад мања, да су обавезе за зараде и накнаде за рад исплаћиване мјесец за мјесец, тј. да се све обавезе измирују редовно.

- Осим тога, компанија даје стимулације које су индивидуалне и опште и исплаћује регрес у првој половини године - рекао је Крстић.

Сматра да ће динамика ликвидности и солвентности, која се очекује у наредном периоду, бити на одговарајућем и бољем нивоу у смислу да ће Алумина имати додатног новца без задуживања за нове инвестиције које су у будућности неопходне како би се одржао корак са конкуренцијом, јер нико не стоји, нико не чека, сви улажу у продуктивност, сви улажу у нове производе како би позицију на тржишту и конкурентности држале на максималном нивоу.

Крстић је нагласио да се све то односи и на компанију Алумина, уколико хоће дугорочно да буде стабилна, да се развија и да буде препознатљива по квалитету и свим осталим карактеристикама у пословању у овој бранши, односно мора да улаже у нове готове производе и надоградњу текућих готових производа које је технолошки освојила.

- Основни трошкови за сировине, њихово учешће у укупним приходима од продаје и даље пада, маржа просјечна расте, нето добит расте, ЕБИТДА расте, амортизација расте сходно улагањима у основна средства и њиховом активирању, али принос на инвестицију је три до четири пута већи у процентима раста у односу на трошак активирања саме инвестиције што даје основу за сигурне билансе, стабилност, ликвидност, солвентност и повјерење код банака у смислу будуће реализације изложености кредита с циљем даљег инвестирања и побољшавања тржишне позиције Алумине на дуги рок - рекао је Крстић.

Он сматра да би 2022. требала да буде година позитивних околности на берзи и ван берзе за Алумину и уопште за ову индустрију, јер су цијене такве да компанија може да генерише несметано добит у пословању која има тенденцију раста.

- Дугорочно планирање је јако тешко, јер је сувише параметара на глобалном нивоу неизвјесно, као што су инпути, сировине, па не могу да се предвиде годину дана унапријед, тако да ово говорим са аспекта одржавања стабилности улазних цијена - рекао је Крстић.

Према његовим ријечима, уколико се та динамика поремети може да утиче негативно и на приходе Алумине од продаје, али је досадашња пракса показала да готови производи, који су у лепези компаније, на тржишту расту или паралелно или чак брже од раста цијена сировина које се у индустрији користе у прављењу тих готових производа.

Истичући да у досадашњој пракси Алумина са тим није имала проблема, Крстић сматра да ће 2022. година бити најбоља до сада уколико не буде неких поремећаја који нису плод тренда циклуса или сезоне.

- Мислим да ће компанија имати могућност да даље значајно улаже у развој своје опреме готових производа и у развој кадрова који морају да прате нови ниво и нови степен развоја компаније, односно да прате конкурентност која се од Алумине очекује и у наредном периоду - нагласио је Крстић.